Pramonininkų prezidentas: vos tik atsidarė rinkos, iš karto pasipylė užsakymai | kl.lt

PRAMONININKŲ PREZIDENTAS: VOS TIK ATSIDARĖ RINKOS, IŠ KARTO PASIPYLĖ UŽSAKYMAI

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, kad vos atsigavus ekonomikai, eksportuojančios pramonės įmonės sulaukė gausybės užsakymų. Vis dėlto baiminamasi, kad galima antroji koronaviruso banga staigų įmonių veiklos augimą gali taip pat staigiai ir sustabdyti.

„Pirmoji banga daugiausia paveikė įmones, kurios dirba su automobilių pramone ir tiekia komplektuojančias dalis. Pirmoje eilėje sustoja tie, kas buvo susiję su Azija, nes ten buvo sustojusios gamyklos, tai buvo vasaris, kovas, balandis. Tada prasidėjo daugiau problemų, kai užsidarė pietinės šalys – Italija, Ispanija. Galutinai sustojo, kai ir Centrinė Europa išsijungė. Automobilių pramonėje, apdirbamojoje pramonėje nuostolius fiksavome iki 25 proc., vienu metu net ir 40 proc., bet tai buvo labai trumpas laikotarpis“, – Eltai sakė V. Janulevičius.

„Džiugu tai, kad vos tik atsidarė rinkos, iš karto užsakymai pasipylė ir labai greitai atsigavo (įmonės – ELTA). Vis dėlto kol kas problemų yra daugiausia su komplektuojančiomis detalėmis iš kitų šalių. Dėl to iš dalies tiekimo grandinės trumpės ir Rytų Europa turi šansą atgauti užsakymų iš Azijos“, – pridūrė jis.

Vis dėlto kol kas problemų yra daugiausia su komplektuojančiomis detalėmis iš kitų šalių. Dėl to iš dalies tiekimo grandinės trumpės ir Rytų Europa turi šansą atgauti užsakymų iš Azijos.

Anot konfederacijos prezidento, blogiausiu pirmosios viruso bangos metu buvo iki 40 proc. LPK priklausančių įmonių, kurios buvo prastovose.

„Prastovų apmokėjimas ar atidėjimas, be jokios abejonės, davė paskatą įmonėms išgyventi ar sukaupti pinigų kiekį, kuriais atsiskaitė su savo darbuotojais. Lyginant su 2008-2009 metų krize, tai ši krizė parodė, kad esame tvaresni ir galimybių pakišti pagalvę ekonomikai yra daugiau. Tikimės, kad jei bus antroji banga, tai priemonės, kurios buvo įgyvendintos šį pavasarį, bus antrą kartą pakartotos ir galėsime kuo greičiau atsitiesti“, – sakė V. Janulevičius.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu rytinės Europos valstybės turi galimybę perimti dalį užsakymų iš Azijos šalių.

„Kuo greičiau atsitiesime, tuo daugiau galėsime paimti rinkų ir tapti mini Kinija ES viduje. Daugelis įmonių šiandien fiksuoja papildomų užsakymų skaičių iš savo kolegų Vakarų Europoje, nes įmonės pradeda trumpinti tiekimo grandines. Nenorėdami turėti labai ilgos tiekimo grandinės, kad ir pigesnės, net ir iš Azijos, jie pradeda žiūrėti truputį brangesnio tiekimo iš ES pakraščių, tų pačių Rytų bloko šalių. Dabar labai geras laikas prisitraukti kapitalą, užsakymų, kurti didesnę pridėtinę vertę Lietuvoje“, – Eltai teigė V. Janulevičius.

LPK vadovo nuomone, kai kurioms įmonėms antrą koronaviruso bangą atlaikyti galimai būtų netgi sudėtingiau nei pirmąją.

„Didžioji dauguma priemonių, jei jos aktyvuotos ir paleistos, tikrai prisideda prie įmonių galimos gerovės atstatymo. Visada jos truputį vėluoja, bet geriau vėliau nei niekada. Labai svarbu dabar pasiruošti tai galimai antrajai bangai. Gali būti, kad bus žymiai sunkiau įmonėms tai atlaikyti, nes daugelyje vietų atsigavimas buvo įsibėgėjęs. Tada vėl stabdyti pramonę arba prižiūrėti yra žymiai sudėtingiau. Tendencijos tokios, kad jei dalis komplektuojančių įmonių iš kitų šalių pradės netiekti mums prekių, sustos mūsų eksportas“, – sakė jis, pridurdamas, kad įmonėms reikės turėti daugiau papildomų apyvartinių lėšų.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius interviu naujienų agentūrai ELTA teigė, kad artimiausiu metu turėtų pasirodyti 600 mln. eurų vertės paketas, skirtas eksportuojančioms įmonėms padengti galimus nuostolius, patiriamus dėl COVID-19.

„Galvojame apie kitų priemonių atsiradimą. Vieną tokių paminėti verta, kurios biudžetas planuojamas apie 600 mln. eurų. Tai prekinio kredito atsiradimas eksportui. Jeigu įmonė siunčia savo produkciją, negali jos išsiųsti dėl kažkokių priežasčių, jai garantuojamos pajamos arba apmokėjimas už tas potencialiai neišsiųstas pagamintas prekes. Manau, kad ji jau mėnesio eigoje turėtų pasileisti, siekiant prevencinių tikslų. Galbūt to kredito įmonėms neprireiks, jei sienos užsidarinės, bet ji turi būti. Ir teisinė bazė, ir ta visa schema, aprašas, kaip tai turi vykti, turi būti pasirengta“, – sakė R. Sinkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o ka stampuoja lietuva europos rinkai ???

kad net sienos luzta nuo uzsakymu ??? zekams -gejams y kalejima saukstus su skyle isgrezta ?? ar lopus panaudotiems prezervatyvams ??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS