A. Pranckevičius: ES ir JAV turi imtis lyderystės reformuojant tarptautinę prekybos sistemą | kl.lt

A. PRANCKEVIČIUS: ES IR JAV TURI IMTIS LYDERYSTĖS REFORMUOJANT TARPTAUTINĘ PREKYBOS SISTEMĄ

  • 4

Užsienio reikalų viceministras Arnoldas Pranckevičius antradienį dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos vaizdo konferencijoje prekybos klausimais.

Joje ministrai diskutavo dėl ES prekybos politikos peržiūros ir Europos Komisijos komunikato „ES prekybos politikos peržiūra – atvira, tvari ir tvirta prekybos politika“.

Diskusijoje A. Pranckevičius pabrėžė, kad Lietuva, būdama maža ir atvira ekonomika, yra itin priklausoma nuo tarptautinės prekybos, todėl mums svarbi atvira, nuspėjama ir taisyklėmis paremta pasaulinė prekyba. Prekybą iškraipančios, rinkos ekonomikos standartų neatitinkančios tam tikrų trečiųjų šalių praktikos ne tik kenkia Lietuvos įmonių konkurencingumui, bet ir daro didžiulį neigiamą poveikį ES bendrosios rinkos veikimui, nacionalinio saugumo interesams bei ES pastangoms pasiekti strateginius tikslus tvarumo, skaitmeninės transformacijos ar visuomenės sveikatos srityse.

Atvirumas bendradarbiavimui ir efektyvus interesų gynimas turi būti pagrindiniai ES prekybos politikos principai.

„Atvirumas bendradarbiavimui ir efektyvus interesų gynimas turi būti pagrindiniai ES prekybos politikos principai“, – sakė viceministras.

Aptariant pagrindinius ES prekybos politikos veiksmus, A. Pranckevičius pabrėžė transatlantinio bendradarbiavimo svarbą. „Tai turėtų būti prioritetinė mūsų pastangų kryptis. ES ir JAV yra bendramintės partnerės, kurios turi imtis lyderystės sprendžiant globalius iššūkius, reformuojant tarptautinę prekybos sistemą ir nustatant globalius standartus“, – ministerijos pranešime cituojamas viceministras.

URM nuotr.

Diskusijose dėl Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reformos A. Pranckevičius pažymėjo, kad tik išsprendus dabartinių sisteminių problemų pagrindines priežastis, galėtume grąžinti PPO gyvybingumą ir atkurti PPO ginčų sprendimo sistemos veikimą.

Kaip teigiamas Užsienio reikalų ministerijos pranešime, ministrai taip pat aptarė prekybos politikos paramą skaitmeninei bei žaliajai transformacijai, atsakingų ir tvarių vertės grandinių kūrimui. A. Pranckevičius pažymėjo, kad Lietuva remia pastangas pereiti prie ekologiškesnės ir atsakingesnės ekonomikos, o ES, būdama didžiausia pasaulio ekonomika, turi stiprius svertus skatinti šių tikslų įgyvendinimą pasauliniu mastu. „Būtina išlaikyti subalansuotą požiūrį, kuris ES tvarumo tikslus derintų su ES pramonės konkurencingumu“, – pabrėžė A. Pranckevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

super kvailys sis URM ruporas ..pliurpia debilizma

o pats masto kad labai protingai sneka....naxren europai jankiskas GMO -CMO ,kada nuormalios produkcijos europoj y valias , o Kinietisko slamsto europa gali nusipirkt tiesiogiai is kinijos ..be tarpininko amerikono kinietiskom prekem su uzrasu ,,made inUSA,,,penkis kart pigiau ...si prekybos sutartis reikalinga isimtinai tik amerikonams , kad galetu iskist savo gaminama niekala..

nepudrink

smegenu kokia dar lyderiste sitame bidono salies griovimo vyrusiniame durnyne kur korporacijos dalinasi pelnais su jav priesais o es lieka chalujaus vietoje neveltui britai nusimuilino ir sita deretu pakartot mums jei 1 /suardem / sovietus tai gal 2 ats oksim nuo eurozonos tik susigrazint lita ir bus okey lenkai protingesni nes vytautas didysis buvo reikalingas tik vokiecius nugalet o toliau ju akimis ir likome halopais ka matome ir savo akimis?...

išsigimusi demokratija

Nurodinėjimas ką ir iš ko galima pirkti arba parduoti yra pasityčiojimas iš rinkos laisvės ir demokratijos. Nejaugi pasaulis grįžta į laikus, kai vienas vergvaldys nurodinės visoms valstybėms kaip jos turi gyventi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS