Prasideda Metų renovacijos projekto rinkimai | kl.lt

PRASIDEDA METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO RINKIMAI

  • 7

Kauno gyventojai yra kviečiami dalyvauti Metų renovacijos projekto rinkimuose – tiek balsuoti už, jų nuomone, verčiausią laimėti, tiek siūlyti renovuotus daugiabučius į pretendentus. Rinkimus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri koordinuoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą Lietuvoje.

Geriausius rinks visuomenė ir komisija

Valiaus Serbentos, BETA direktoriaus teigimu, Metų renovacijos projektą rinks visuomenė ir komisijos nariai – įvairių sričių profesionalai, kuriems bus siūloma atsižvelgti į sutaupomą energiją, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus.

„Per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje buvo atnaujinta beveik 2 200 daugiabučių, o iš jų Kaune – 165, dar 53 daugiabučiuose darbai vyksta dabar. Renovacija padeda ne tik mažinti energijos sąnaudas ir šildymo sąskaitas – po projekto įgyvendinimo gyventojus supa jaukesnė aplinka, atsinaujina miestas, keisdamas savo veidą. Bei, žinoma, nepamirškime ir to, kad prisidedama prie gamtos tausojimo. Metų renovacijos projekto rinkimai padės atskleisti vis įvairesnių renovacijos pranašumų“, – pasakoja direktorius.

Atviru balsavimu laimėtoją išrinks visuomenė ir komisija, sudaryta iš įvairių sričių profesionalų. Agentūra tikisi, kad rinkimai taps tradicija ir vis labiau skatins visuomenę kreipti dėmesį į senų, energiškai neefektyvių daugiabučių renovacijos svarbą.

Atiduoti savo balsą skatinami visi

Nuo balandžio 8 d. Metų renovacijos projekto pretendentai bus skelbiami BETA feisbuko puslapyje ir naujienų portaluose. Visuomenė skatinama ne tik balsuoti, bet ir teikti savo kandidatus – svarbiausia, kad tai būtų daugiabutis, kurio renovacija buvo baigta 2017–2018 m.

„Remdamiesi agentūros turimais duomenimis, sudarėme preliminarų siūlomų geriausių projektų sąrašą. Tačiau kviečiame įsitraukti ir visuomenę bei teikti savo pasiūlymus. Žinome, kad įgyvendinti projektai yra geriausios sėkmės istorijos: jomis gyventojai dalijasi su kaimynais, pasakodami, kiek sumažėjo šildymo sąskaitos, o estiniais pakeitimais gali pasidžiaugti visa gatvė ar net miestelio gyventojai. Mes laukiame tokių sėkmės istorijų, kurias galėtume įtraukti į rinkimų sąrašą ir papasakoti apie tai visai Lietuvai“, – kviečia V.Serbenta.

Siūlyti daugiabučius Metų renovacijos projekto rinkimams su trumpu paaiškinimu, kodėl jie nusipelnė būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima žinute BETA feisbuko puslapyje arba siūlyti užpildžius formą tinklalapyje betalt.lt. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio pabaigoje.

Platus vertinimo spektras

Ekspertų komisija vertinant Metų renovacijos projektui pateiktus namus bus kviečiama atsižvelgti į platų kriterijų ratą: energinį efektyvumą, architektūrinius sprendimus, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, indėlį į aplinkos tausojimą, bendruomeniškumą, projekto indėlį į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą (gatvėje, rajone).

„Energiškai neefektyvių daugiabučių atnaujinimas yra svarbus visos šalies mastu – renovacija prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies energetinės nepriklausomybės didinimo“, – pasakoja V.Serbenta.

Dėl to į projektus vertinančią ekspertų komisiją BETA siekė pritraukti įvairių sričių profesionalus, kurie atnaujintus namus galėtų vertinti skirtingais kampais: nuo energinio efektyvumo iki architektūrinių sprendimų. Į ją įtrauktas ir ekspertas iš užsienio – tai Knutas Holleris, Vokietijoje įsikūrusios organizacijos Būsto iniciatyva Rytų Europai (IWO) valdybos pirmininkas. Ši nevyriausybinė organizacija siekia skatinti daugiabučių namų atnaujinimą Rytų Europos regione, kuriame yra didelė senos statybos, energiškai neefektyvių daugiabučių namų koncentracija.

Komisijoje taip pat dalyvaus: VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas dr. Giedrius Šiupšinskas, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas dr. Valdas Lukoševičius, Būsto rūmų atstovas ir Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus ir Statybos ir teritorijų planavimo departamento atstovai.

Rinkti Metų renovacijos projektą galės visi Lietuvos gyventojai balsuodami BETA feisbuko puslapyje – pretendentus pristatysime nuo balandžio 8 d. Suskaičiavus balsus bus išrinktas geriausiai įvertintas ekspertų komisijos ir daugiausia skaitytojų balsų sulaukęs Metų renovacijos projektai.

Apdovanojimams siūlomus daugiabučius su trumpu paaiškinimu, kodėl jie nusipelnė būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti žinute BETA feisbuko puslapyje arba siūlyti užpildžius formą tinklalapyje betalt.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vile

Jau nebezino kaip priviliot i savo spastus...,konkursus mat sugalvojo.Gal geriau tegu atidaro skyreli nusivylusiems ir pakliuvusiems i banku spastus,sitie jau neberupi?

...

Tai ne metų renovacijos, o DIDŽIAUSIOS metų aferos rinkimai.

konkursas

Geras konkursas. Pirmąją vietą reikia skirti tam namui, kurio gyventojai buvo labiausiai apkvailinti. Nes visi renovesieji buvo stambiai apgauti. Jie pralaimėjo visi, tik vieni mažiau, kiti daugiau. Nespės dar paskolų išsimokėti, o jau reikės nešdintis iš tų namų, nes jau bus pavojingi gyventi. Žmonės tiki, o bankai iš šiaurės pusiasalio juokiasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS