Prekyba nei su Ukraina, nei su Rusija, nei su Baltarusija nenutrūko | kl.lt

PREKYBA NEI SU UKRAINA, NEI SU RUSIJA, NEI SU BALTARUSIJA NENUTRŪKO

Nepaisant karo Ukrainoje, Rusijai ir Baltarusijai taikomų sankcijų, Lietuva su visomis trimis šalimis nenutraukė nei žemės ūkio ir maisto produktų eksporto, nei importo. Eksporto vertė nuo metų pradžios, palyginti su 2021 m. tuo metu, padidėjo beveik 20 proc., o importuota beveik 26 proc. daugiau.

Pasak Žemės ūkio ministerijos, tokį padidėjimą daugiausia lėmė išaugusios eksportuojamų ir importuojamų žemės ūkio ir maisto produktų kainos. Į Ukrainą išvežamos produkcijos vertė sumažėjo kelis kartus, o į Rusiją ir Baltarusiją – išaugo.

2022 m. sausio–gegužės mėnesiais iš Lietuvos eksportuota žemės ūkio ir maisto produktų už 2 658,6 mln. eurų eurų (18,1 proc. daugiau nei pernai tuo metu), importuota – už 2 198,7 mln. eurų (25,7 proc. daugiau nei pernai).

Statistikos departamento duomenimis, nuo šių metų sausio žemės ūkio ir maisto produktų importas iš Ukrainos sumažėjo kelis kartus; kovo ir balandžio mėnesiais buvo po 5 mln. eurų, tačiau gegužės mėnesį importo vertė padvigubėjo iki 11,3 mln. eurų. Eksportas į Ukrainą gegužę buvo 27,6 proc. didesnis nei ankstesnį mėnesį, tačiau išliko nedidelis – 4,5 mln. eurų. Gegužę daugiausia importuota gyvūninių ir augalinių riebalų, aliejaus, o gegužę eksportuota mėsos ir žuvų gaminių.

41,8 proc. – tiek Lietuvos eksporto į Rusiją vertės balandžio mėnesį sudarė nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai.

Žemės ūkio ir maisto produktų importo vertė iš Baltarusijos 2022 m. gegužę buvo didžiausia nuo 2021 m. pradžios ir šį šuolį lėmė gyvūninių ir augalinių riebalų, aliejaus importas, kuris sudarė 56,6 proc. viso mėnesinio importo vertės.

Tarp iš Rusijos importuotų žemės ūkio ir maisto produktų 2022 m. gegužę dominavo gyvūniniai ir augaliniai riebalai, aliejus, kurie sudarė 31,1 proc. viso importo vertės, ir žuvų produktai – 27,9 proc. mėnesio importo vertės. Beje, į Rusiją 2022 m. balandį daugiausia eksportuota nealkoholinių ir alkoholinių gėrimų – 41,8 proc. eksporto vertės.

Gairės: prekyba su Rusija, karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai, prekyba su Baltarusija, Lietuvos eksportas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS