Siūlo netikėti prekybininkų pasakomis: maistas ir toliau brangsta | kl.lt

SIŪLO NETIKĖTI PREKYBININKŲ PASAKOMIS: MAISTAS IR TOLIAU BRANGSTA

  • 23

Silpnoji grandis maisto rinkoje yra pirkėjai ir augintojai, tuo tarpu prekybininkai ir perdirbėjai atsiriekia pačią didžiausią riekę, praneša LNK.

Kainų specialistas Petras Čepkauskas plačiau papasakojo apie situaciją Lietuvoje.

– Šią liepą buvo linksmai liūdnos tendencijos. Palyginus su praeitų metų liepa, mes toliau brangstame. Žiemą ar pavasarį sakydavome, kad iš 52 prekių dvi pinga, dabar turime šiek linksmesnę situaciją. Turime 31 brangstančias ir 21 pingančias prekes. Bulvės pas mus brangsta 65 proc. Duonos produktai ir toliau brangsta, nors ir kuras, ir grūdai atpigo. Pigiausias batonas brangsta 46 proc. Matome, kad torto dalis, kuri papuola prekybininkams ir apdirbėjams, labai stipriai sustorėjo. Uždarbiauja mūsų verslo liaudis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Prekybininkai dabar skelbia, kad pjauna kainas, pinga tas, pinga anas, bet jūs sakot, kad tas pigimas nelabai jaučiamas.

– Problema yra tame, kad prekyba su gamintojais nori išlaikyti tą patį kainų lygį ir mus subombarduoja akcijomis. Ar 2020 m. pamatytumėte sviestui 50 proc. akciją? Sviestas kainuodavo apie eurą. Ar jums parduodavo po 50 centų? Ne, bet dabar akcijos metu gauname to paties sviesto pakelį už 1,3 ar 1,5 euro, jo normali kaina 2,5 eurų.

– Koks procentas atitenka gamintojams Lietuvoje ir Lenkijoje?

– Lenkijoje žaliavinis pienas yra superkamas po 46 centus, pas mus po 35 centus. O sviestas Lenkijoje kainuoja su akcija apie 70 centų, Lietuvoje su akcija už eurą nerasi.

Uždarbiauja mūsų verslo liaudis.

– Kaip mes atrodome Europos kontekste?

– Pas mus maisto prekės brango praktiškai dvigubai. Praeitais metais mes augome apie 30 proc. maiste, kitos šalys augo 10-15 proc. ir ten žiniasklaida jau taip spiegė, kad tai didžiausia katastrofa. Mačiau tyrimą, kai Britanijos reguliatorius tyrė, ar Britanijos tinklai nedalyvavo kainų kėlime ir nustatė, kad nedalyvavo. Pelningumas Britanijos prekybos tinklų sumažėjo 40 proc., kai tuo tarpu pas mus viskas buvo labai lygu, stabilu.

– Pabaigai šiek tiek optimizmo. Ar galite pasakyti, kas pas mus atpigo?

– Praeitų metų lyderis saulėgrąžų aliejus atpigo 43 proc. Jei jis kainavo virš 3 eurų, tai dabar šiais metais nustatytas vidurkis yra 1,7 eurų. Aliejų tikrai galime nusipirkti pigiau. Jogurtas pigo 28 proc., bet kiti pieno produktai pigo tik apie 10 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Normalus

Maziau valgyki ir eski storas lietuvi! Puse tautos nutuke su virsvoriu ! Man nebrangu !

VISUR TAS PATS ŠUDAS

VISAME PASAULYJE VISKAS BRANGSTA BE SUSTOJIMO. NON STOP. GLOBALISTAI LOBSTA. TAIP BUVO, YRA IR BUS. SEKMES UBAGAMS, KURIAIS IR NORIMA ATSIKRATYTI.

Neblogai

Energija nukrito iki prieskarinio lygio, logistika nukrito iki prieskarinio lygio, o maistas ir toliau brangsta. Pasidaro produktu gamintojai ir pardavejai dvigubai tiek, kiek seniau pelno gaudavo. Pinigai is dangaus. Free money.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS