Prekybos vietose – draudimas nemokamai dalyti plastikinius pirkinių maišelius | kl.lt

PREKYBOS VIETOSE – DRAUDIMAS NEMOKAMAI DALYTI PLASTIKINIUS PIRKINIŲ MAIŠELIUS

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo draudimas prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalyti lengvuosius plastikinius pirkinių maišelius, kurių sienelės storis yra nuo 15 iki 50 mikronų. Tai storesni maišeliai, dažniausiai su prekybos centro logotipu, praneša Aplinkos ministerija.

Draudimas netaikomas labai lengviems plastikiniams pirkinių maišeliams, kurių sienelės storis yra iki 15 mikronų ir kurie dažniausiai naudojami higienos tikslais arba kaip pirminė pakuotė nefasuotiems maisto produktams.

Šis draudimas įvestas, atsižvelgus į Europos Sąjungos reikalavimus mažinti vienam gyventojui tenkantį sunaudojamą plastikinių pirkinių maišelių kiekį. Taip siekiama mažinti aplinkai daromą žalą, nes lengvieji plastikiniai pirkinių maišeliai sunkiai atskiriami nuo kitų atliekų, ir tik maža jų dalis patenka į perdirbimą, o atsidūrę gamtoje tokie plastikiniai gaminiai ilgai nesuyra.

„Jau galime pasidžiaugti, kad keičiasi mūsų šalies gyventojų požiūris - jie vis dažniau renkasi daugkartinio naudojimo maišelius. Todėl mažėja lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių sunaudojamas kiekis“, - sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos pateiktais duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų plastikinių maišelių ir lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių sunaudojimas šalyje mažėja.

2017 metais vienam gyventojui apytikriai teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi plastikiniai pirkinių maišeliai, o, pavyzdžiui, 2014 m. - 260 labai lengvų plastikinių pirkinių maišelių ir 39 lengvi.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Gal

Kas pasakys, kur nemokami firminiai plastikiniai maišai buvo ? Jau daug metų tik už pinigus . Mūsų aplinkosaugos sargai gyvena tikrai komunizme,kur žadėjo viską už dyką.

Andrius

Net nebeskaitau ką čia rašo nes greit viskas bus mokama arba draudžiama bloga darosi.. Welcome to Lithuania!

Vika

I daugkartinio naudojimo maiselius nesudesi darzoviu, jeigu perki ir bulviu,ir svogunu,ir pomidoru ir,sakysim, obuoliu. Nori nenori renkiesi vienkartinius, nes kazkur sudeti prekes reikia, kadangi jos sveriamos. Dabar vartotojai pasidare kalti,kad gamintojai kiekviena smulkmena pakuoja i plastika,pvz. 4 desreles ar keli gabaliukai pjaustytos desros. Taip isivaziavo, kad viska pakuoja, o valdzia to nemato. Kiekviena diena nesu i rusiuojamus konteinerius plastika ir galvoju,kad tai kazkoks siubas. Cia turi imtis priemoniu valdzia visame pasaulyje, nes mes uz tas pakuotes,kurias po to ismetame, ir sumokame.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS