Premjeras: Vyriausybės sprendimai užkirs kelią nesąžiningam kainų kėlimui | kl.lt

PREMJERAS: VYRIAUSYBĖS SPRENDIMAI UŽKIRS KELIĄ NESĄŽININGAM KAINŲ KĖLIMUI

  • 5

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarta priemonėms, kurios didina konkurenciją prekybos maisto produktais rinkoje, mažina biurokratinę naštą smulkiesiems verslininkams ir stiprina vartotojų apsaugą.

„Jau pabodo kalbėti apie problemą, kurią mato dauguma Lietuvos žmonių, tačiau ne visos partijos ar visi viešojoje erdvėje aktyvūs ekonomistai. Kai kurių būtiniausių maisto produktų kainos Lietuvoje jau seniai perkopė ES šalių vidurkį ar su juo susilygino. Kalbu apie sviestą, aliejų, kiaušinius, pieną, sūrius. Tuo pat metu Lietuvos gyventojų pajamos beveik tris kartus mažesnės nei ES vidurkis. Esame antra šalis po Rumunijos, didžiausią savo pajamų dalį skirianti maistui.

Jau šiemet padarėme nemažai sprendimų, kurie didino gyventojų pajamas. Tai aiškiai rodo skaičiai, neabejoju, jog tai pajuto dauguma šalies gyventojų. Kitais metais gyventojų pajamos didės dar labiau: iki 50 eurų didėja vaiko pinigai, vidutiniškai 26 eurais didės pensijos, 30 eurų kyla minimali mėnesio alga, mažėja darbo jėgos apmokėjimas ir didėja neapmokestinamų pajamų dydis, kas vidutinį atlygį uždirbančio asmens pajamas didins apie 40 eurų per mėnesį.

To nepakanka, kad visi šie pinigai netaptų priežastimi padidinti gyventojams kainas. Būtent todėl paruošėme papildomus siūlymus, kaip tokių piktnaudžiavimų riziką sumažinti“, – teigė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Vyriausybė siūlo mažinti biurokratinę naštą smulkiesiems verslininkams – parengta 16 priemonių, dėl kurių naudą pajaus įvairūs verslo subjektai, pavyzdžiui, vykdantys mažos apimties mažmeninę prekybą, prekiaujantys savo užauginta žemės ūkio produkcija, mažais kiekiais gaminantys negyvūninio maisto produktus, mažais kiekiais tvarkantys termiškai neapdorotą mėsą, žvėrieną ir kiti.

Siūloma stiprinti ir papildomų galių suteikti Konkurencijos tarybai – taryba tikrins ne tik sutartį tarp prekybininko ir tiekėjo, ar joje nėra draudžiamų veiksmų, bet taip pat ir veiksmus iki ir po sutarties pasirašymo. Gerosios ir blogosios verslo praktikos gairių stebėsena taip pat pavedama Konkurencijos tarybai. Išplečiamas asmenų, iš kurių gali būti gaunami žodiniai ir rašytiniai paaiškinimai atliekant tyrimus, ratas. Numatoma išplėsti sankcijų už konkurencijos pažeidimus ratą su galimybe taikyti struktūrines priemones (įskaitant įpareigojimą parduoti įmonę ar jos dalį). Įtvirtinamas atlygis už naudingos informacijos Konkurencijos tarybai pateikimą.

Numatyta suteikti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai įgaliojimus atlikti kontrolinius pirkimus – „slaptojo pirkėjo“ tyrimus, suteikti įgaliojimus blokuoti prieigą prie vartotojų teises pažeidžiančių interneto svetainių. Didinamas gyventojų informuotumas apie kainų pokyčius ir juos lemiančius veiksmus.

Sugeneruojamas 5 mln. eurų paramos paketas steigtis, plėstis smulkioms prekybos vietoms, taip pat skirtas paskatinti žemės ūkio maisto gamintojus kooperuotai veiklai. Apsispręsta dėl e-vaučerių priemonės suteikimo gyventojams, pagal kurią asmenys, auginantys ikimokyklinio amžiaus vaikus, su e-vaučerių pagalba gautų 20 proc. nuolaidą nuo vaučerio vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

„Pamatysime, kaip veiks pasiūlytos priemonės, kaip naujais įgaliojimais naudosis valstybės institucijos ir veiks finansinių paskatų sistema. Jei šių priemonių nepakaks, svarstysime papildomas. Tikime, kad verslas yra socialiai atsakingas ir jo tikslas nėra tik kuo didesnis pelnas bet kokia kaina“, – sakė premjeras.

Kainų mažinimo priemonių paketo įstatymų projektus Vyriausybė priims kitą savaitę. Jiems dar turės pritarti Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kaip bus realybė tai tada galėsime sakyti kad vyriausybė dirba.O kad kalba tai dar ne viskas.Gal vėl bus burbulas.

AS manau ,kad rusiuojamizmones.

Ko cia dziaugiates be laiko.Kainos kilo ir kils.Juk brangsta dujos ir alektra.Antra kuo blogesni pensininkai turintis darbo staza ,o pensijos mazos? Tai galima apskusti lygiuju galimybiu tarnybai.Kodel zmones rusiiojami?

gal

ir gerai bus jei kas nors neuzdraus sios akcijos o tai gali buti magnolija su seimu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS