G. Nausėda apgailestauja dėl Latvijos sprendimo pirkti Astravo AE elektrą | kl.lt

G. NAUSĖDA APGAILESTAUJA DĖL LATVIJOS SPRENDIMO PIRKTI ASTRAVO AE ELEKTRĄ

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako apgailestaujantis dėl Latvijos sprendimo pirkti elektrą iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės, tačiau pripažįsta, kad latvių žingsnis nebuvo netikėtas.

G. Nausėdos teigimu, Latvijos vyriausybė pirkti elektrą iš Baltarusijos nusprendė nebaigusi konsultacijų su Lietuvos energetikos ministerija.

„Latvių sprendimas yra politinis sprendimas. Kiek žinau, konsultacijos su Lietuvos energetikos ministerija vyko, bet nepasibaigus konsultacijoms buvo padarytas toks sprendimas, ir dėl to tenka tik apgailestauti“, – žurnalistams Berlyne trečiadienio vakarą sakė Lietuvos prezidentas.

„Ar tai labai smarkiai nustebino? Turbūt, kad ne“, – pridūrė jis.

Latvijos vyriausybė trečiadienį paskelbė, kad pirks elektrą tiesiogiai iš Baltarusijos, kai Lietuva imsis elektros importo blokados.

Lietuva anksčiau tikėjosi, kad elektros importo boikotas gali sustabdyti Astravo jėgainės projektą, tačiau kitos regiono šalys ir Europos Sąjungos (ES) institucijos neparėmė iniciatyvos.

Latvijos vyriausybė pranešė, kad Lietuvai nutraukus elektros energijos prekybą su Baltarusija, ji perkels elektros prekybą per Latvijos sieną.

G. Nausėda trečiadienį pripažino, kad tikėtis ekonominėmis priemonėmis sustabdyti atominės elektrinės projektą yra naivu, o „traukinys yra toli nuvažiavęs“, bet pabrėžė, kad negalima skatinti, jo žodžiais, netvaraus ir nesaugaus projekto.

G. Nausėdos nuomone, atsakomybę turėtų prisiimti ankstesnės Lietuvos valdžios.

„Vien tik ekonominiais svertais sustabdyti atominę elektrinę, kuri pastatyta jau 90 procentų, turbūt, būkime atviri, yra šiek tiek naivu“, – sakė šalies vadovas.

„Stabdyti reikėjo 2011-2012 metais, kada mes dar pasirašinėjome komunikatus apie bendradarbiavimą su Baltarusija atominės energetikos srityje. Jeigu ką, galėčiau parodyti ir tą originalą komunikato“, – sakė prezidentas.

„Šiandien traukinys yra toli nuvažiavęs. Nepaisant to (...), mes neturime patys dar skatinti šitokio netvaraus ir nesaugaus projekto plėtoti“, – pridūrė jis.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad Astravo atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas priekaištus atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

Anonimas

Pirksim tą elektrą kaip dideli ir dar tarpininkams uždirbti duosim. Va jau brangsta ji nuo naujų metų, nes tarpininkai daugiau už ją užsiprašė.

Saunuoliai latviai

Kazkaip latviams nesivaidena taip rusas kaip lietuviams nu ir latviu tauta protingesne

apgailestaut

reikejo pries 29 metus daba jau velu,tik sau bet ne Valstybei .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS