Prezidentas pasirašė „žaliųjų“ kuro akcizų pataisas | kl.lt

PREZIDENTAS PASIRAŠĖ „ŽALIŲJŲ“ KURO AKCIZŲ PATAISAS

  • 14

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis didės taršaus kuro akcizai, bus įvesti papildomi taršos mokesčiai, atsisakoma lengvatų, tačiau nebus apribotas pigesnio žemdirbių dyzelino naudojimas, BNS penktadienį pranešė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Pataisomis taip pat numatoma, kad dyzelino akcizas bus palaipsniui suvienodinamas su benzino, taip skatinant rinktis mažiau taršų kurą.

Dar 2021 metais pateiktas Akcizų įstatymo pataisas Seimas priėmė praėjusią savaitę. Premjerė Ingrida Šimonytė tuomet teigė, kad taršaus kuro apmokestinimas turėtų pagerinti aplinkos taršos situaciją, ypač transporte, kur CO2 emisijų išmetimai nuo 2005 metų auga. 

Tuo metu opozicija įspėjo, kad „žalieji“ akcizai paveiks ir visuomenę, ir ekonomiką, nes dėl didesnių mokesčių kils kainos, be to, jie nepadės mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimų. 

Įstatymo pataisomis žemdirbių dyzelinui liko galioti ta pati lengvata, bet didėja akcizas šildymui skirtam raudonajam dyzelinui. Seimas taip pat atsisakė įvesti žemės ūkiui skirto pigesnio dyzelino lubas, kaip siūlyta anksčiau.

Prie akcizų tarifų nuo 2025 metų bus skaičiuojama ir CO2 dedamoji.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, per kelerius metus iš akcizų planuojama papildomai surinkti virš 200 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kazka

reiketu nuteisti uz tautos genocida! O cia - dargi ir iskreipta forma!

Nuomone

Prezidentas palaiko valdanciuju nora pasipinigauti?.Ekologija cia tik pretekstas,planas 200.000000e.susirinkti.Ziauru,esant pinigu svaistymo skandalo ikarstyje.

nieko naujo

Narcizas savo amplua . O ir ko dar galima laukti iš to tuštučio ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS