Prezidentas ragina tęsti kovą su Astravo AE keliamomis grėsmėmis | kl.lt

PREZIDENTAS RAGINA TĘSTI KOVĄ SU ASTRAVO AE KELIAMOMIS GRĖSMĖMIS

  • 11

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina politines jėgas, ekspertus ir aktyvistus vienyti jėgas bei glaudžiau bendradarbiauti, kovojant su Astravo atominės elektrinės (AE) keliamomis grėsmėmis, o siekiant boikotuoti jėgainės elektrą Baltijos šalių rinkoje tikisi kuo greitesnio techninio šios blokados įgyvendinimo.

Šalies vadovas pirmadienį pasveikino asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE“ narius pirmųjų veiklos metų sukakties proga, praneša Prezidentūra.

„Tikiuosi, kad bendros skirtingų politinių jėgų atstovų, ekspertų, pilietinės visuomenės aktyvistų jėgos reikšmingai prisidės užtikrinant Lietuvos nacionalinį saugumą“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Astravo AE sauga jau tapo nuolatiniu ES politinės darbotvarkės klausimu, kuris reguliariai aptariamas Europos Vadovų Taryboje (EVT).

Tarp ligšiolinių Lietuvos pasiekimų šalies vadovas akcentavo pernai gruodžio EVT sprendimą pavesti Europos Komisijai įvertinti priemones dėl elektros iš trečiųjų šalių nesaugių atominių elektrinių neįsileidimo ir ES ekspertų pradėtą priežiūros, kaip Baltarusija įgyvendina streso testų reikalavimus, procesą.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos atstovų dėka į Astravo AE saugos klausimų sprendimą įsitraukė ir Europos Parlamentas (EP), vasario 11 dieną priėmęs atitinkamą rezoliuciją.

Šalies vadovas akcentavo ir išskirtinį Vyriausybės vaidmenį palaikant glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos užsienio partneriais ir Europos Komisija, taip pat užtikrinant efektyvų šalies įstatymų įgyvendinimą ir apsaugant Lietuvos gyventojus.

Prezidento teigimu, sveikintinas sprendimas įkurti Vyriausybės lygmens komisiją sinchronizavimui su kontinentinės Europos elektros tinklais turėtų paspartinti šio projekto įgyvendinimą, o kartu – pagelbėti ieškant efektyvių elektros iš Baltarusijos patekimo į Baltijos ir ES rinką užkardymo priemonių.

„Svarbiu žingsniu tapęs politinis susitarimas su kaimynais latviais ir estais neįleisti elektros iš nesaugios Astravo atominės elektrinės turi kuo greičiau įgyti techninį pavidalą“, – sakė šalies vadovas.

Jis laikosi pozicijos, kad energetikos ir užsienio reikalų ministrai turėtų veikti vieningai, siekdami susitarti dėl Baltijos šalims reikalingų sprendimų.

Pranešime teigiama, jog ruošiantis nesaugios Baltarusijos AE komerciniam paleidimui, taip pat reikalingi konkretūs sprendimai sustiprinti Lietuvos civilinę saugą, grėsmių stebėsenos ir krizių suvaldymo bei pasekmių valdymo sistemas. Tam reikės įvairių šalies institucijų bendradarbiavimo.

Prezidentas teigė, kad šie nacionalinio saugumo klausimai ir toliau bus svarstomi aukščiausiu lygiu Valstybės gynimo taryboje.

Lietuva yra aktyviausia netoli jos sienos statomos Astravo AE kritikė, tačiau Minskas atmeta priekaištus dėl saugumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

nordland

gal jam kazkoki grafika sudare, kiek kartu per savaite turi uzkakuriekuoti apie "gresme" ???

man

Įdomu, ką apie tai mano Sančo Pansa?

Alis...

lyg tai nebūtų svarbesnių reikalų?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS