Prezidentė: Lietuva negali bendradarbiauti su Baltarusija dėl Astravo AE | kl.lt

PREZIDENTĖ: LIETUVA NEGALI BENDRADARBIAUTI SU BALTARUSIJA DĖL ASTRAVO AE

  • 3

Lietuva negali bendradarbiauti su Baltarusija dėl jos  statomos Astravo atominės elektrinės (AE), nes taip pripažįstamas šios nesaugios elektrinės teisėtumas ir prarandama galimybė reikalauti ją uždaryti, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Bet koks sutikimas dalyvauti ir kurti bendras institucijas reikštų Astravo atominės elektrinės legitimizaciją. Tai reiškia, kad surišame savo rankas ir negalėtume reikalauti iš Baltarusijos uždaryti šią elektrinę“, – antradienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Anot jos, tai galioja ir Baltarusijos siūlymui derėtis dėl bendros Astravo AE stebėjimo sistemos. Tokį pasiūlymą palankiai įvertino premjeras Saulius Skvernelis.

„Taip, absoliučiai. Bendradarbiavimas Astravo klausimu su Baltarusija reiškia Astravo atominės elektrinės juridinį pripažinimą ir savo rankų surišimą“, – teigė D. Grybauskaitė.

Bendradarbiavimas Astravo klausimu su Baltarusija reiškia Astravo atominės elektrinės juridinį pripažinimą ir savo rankų surišimą.

Ji pabrėžė, kad užtikrinti Astravo AE saugumą yra neįmanoma.

„Pagal Espo sprendimą, ne saugumo elektrinėje yra problema, o tai, kad pasirinkta (jos statybų – BNS) aikštelė yra nesaugi. Tai reiškia, kad ši elektrinė yra apskritai negali būti veikianti ir toks turėtų būti Lietuvos politinis tikslas“, – tvirtino prezidentė.

Baltarusija, balandžio pabaigoje oficialiai atmetusi S. Skvernelio siūlymą pertvarkyti Astravo AE į dujomis kūrenamą jėgainę, pasiūlė Lietuvai derėtis dėl bendros Astravo AE radiacinio monitoringo sistemos sukūrimo. 

S. Skvernelis tuomet sakė, jog toks Baltarusijos siūlymas „nuteikia optimistiškai“, o tokia sistema leistų Lietuvai stebėti radiacinio fono pokyčius elektrinėje ir galimus incidentus.

„Manau, kad mes šitą šansą išnaudosime, kalbant apie mūsų žmonių saugumą“, – tvirtino premjeras, pabrėžęs, kad esminė Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nekis – ji ir toliau bus laikoma nesaugiu objektu.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Minskas tokią kritiką atmeta.

Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo) šalys vasario pradžioje paskelbė, kad Astravo AE statybų aikštelė buvo parinkta netinkamai, pažeidžiant konvenciją.

Lietuva žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Vilniaus pasiūlymu imtis platesnio boikoto

Minskas nuolat atideda pirmojo elektrinės reaktoriaus įjungimo datą – dabar ji numatyta šių metų rudenį.

 

 

S. Skvernelis atsakė prezidentei

Premjeras Saulius Skvernelis atsakė prezidentei Daliai Grybauskaitei, antradienį pareiškusiai, kad bet koks Lietuvos bendradarbiavimas pašonėje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) klausimu įteisina elektrinės pripažinimą.

Pasak Vyriausybės vadovo, neslepiančio, kad pozityviai vertina galimybes kalbėtis su Baltarusija dėl branduolinės saugos klausimų, kai Astravo AE bus baigta, Lietuvos pagrindinis siekis turėtų būti įgyti įrankius, leidžiančius sekti situaciją nesaugia laikomoje atominėje elektrinėje.

„Aš nepasiūliau Baltarusijai bendradarbiavimo, aš gavau tokį atsakymą, kuriame kviečia diegti bendras stebėjimo sistemas, monitoringo sistemas, jeigu ta elektrinė pradės veikti. Tai jeigu ji pradės veikti, tai specialios įrangos Astravo elektrinėje turėjimas, leidžiantis realiu režimu matyti galimus incidentus, galimą radioaktyvaus fono kitimą, yra labai svarbus“, - žurnalistams Seime aiškino premjeras.

Pasak S. Skvernelio, toks bendradarbiavimas tikrai nelegitimizuos elektrinės, kurios saugumo klausimą Lietuva garsiai kelia tarptautinėje erdvėje.

„Tai tikrai nelegitimizuoja elektrinės. Tikriausiai geriausia nieko nedaryti... Ir jeigu įvyktų incidentas (reikėtų. - ELTA) apgailestauti, reikšti užuojautas, būti susirūpinusiems. Aš manau, kad mes turime užtikrinti savo interesą. Turime žinoti viską, kas ten vyksta realiu režimu“, - apibendrino S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mercedes

Durnumui ribu nera

hmm

Teoriskai KGBistai taip pat negali tapti Lietuvos prezidentais.

Negali

Lietuva negali bendradarbiauti net simtai imoniu puikiai bendradarbiauja kaip ir vokietija rusijoje veike 2000 vokieciu gamyklu nesanai atidaryta mercedes ir volksvagen gamyklos tai cia irgi nebendradarbiauja ar kaip

SUSIJUSIOS NAUJIENOS