Prezidentūra: neturime įrodymų, kad Astravo AE saugumo reikalavimai buvo įgyvendinti | kl.lt

PREZIDENTŪRA: NETURIME ĮRODYMŲ, KAD ASTRAVO AE SAUGUMO REIKALAVIMAI BUVO ĮGYVENDINTI

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad nėra įrodymų, jog būtų įgyvendinti visi Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo reikalavimai.

„Astravo AE buvo ketinama paleisti rugpjūčio pirmą savaitę labai pompastiškai, bet, atrodo, tai neįvyko. Reikia suvokti, kad fizikinis atominės elektrinės paleidimas neįvyksta vienu mygtuko spustelėjimu. Pradėjus paleidimo darbus, jie tęsiasi bent kelis mėnesius, kol realiai pradedama gaminti elektra. Procesas šiuo atveju išsitęsia mėnesiais, bet tai nereiškia, kad elektrinė tampa saugesnė.

Priešingai, saugumo reikalavimai, kurių turėjo būti laikomasi, neturime įrodymų, kad jie buvo įgyvendinti. Tai reiškia, kad mūsų pozicija nėra pakitusi – Astravo AE nėra saugi, ji kelia pavojų Lietuvos ir viso regiono gyventojams. Toliau sieksime, kad saugumo reikalavimai būtų įgyvendinami“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja išreiškė lūkestį, kad elektrinė nebūtų paleista greitai.

„Kai kuriems saugumo reikalavimams įgyvendinti reikia laiko. Kuo daugiau jo bus, tai bent teoriškai galima tikėtis, kad tie saugumo reikalavimai bus įgyvendinti. Ar jie bus įgyvendinti, stebėsime“, – teigė ji.

A. Skaisgirytė taip pat pakartojo, kad „raudonosios linijos“ santykiuose su Baltarusija išlieka – Astravo AE paleidimas bei žmogaus teisių pažeidimai.

Elektros energiją Astravo AE planuojama pradėti gaminti jau šį rudenį, paskelbė Baltarusijos energetikos ministras Viktoras Karankevičius, pranešė Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“

Pasak ministro, Baltarusijos energetikos sistema yra parengta priimti visą Astravo AE pagamintą elektros energiją ir perduoti ją galutiniams vartotojams.

V. Karankevičius tvirtino, kad Astravo AE neva sudarys sąlygas Baltarusijai užsitikrinti energetinį saugumą.

Baltarusija 2 400 megavatų (MW) galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kur

kubilius dingęs, ko tyli, juk jis praktiškai krykštatėvis AE

šiaip

O TATEN TURI ĮRODYMŲ,TEN SPECIALISTAI domisi tuo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS