Prezidentūra: reikės ieškoti, kaip teisingai paskirstyti ES išmokas žemės ūkiui | kl.lt

PREZIDENTŪRA: REIKĖS IEŠKOTI, KAIP TEISINGAI PASKIRSTYTI ES IŠMOKAS ŽEMĖS ŪKIUI

  • 5

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant įvesti tiesioginių Europos Sąjungos išmokų žemdirbiams lubas, jo patarėja teigia, jog su tuo nesutinkančiam žemės ūkio ministrui teks ieškoti sprendimų, kad išmokos būtų socialiai teisingos ir smulkiems, ir stambiems ūkininkams.

„Nežinau, ar šituo klausimu buvo susipriešinimas, nes diskusijos tik prasideda. Prezidento nuomone, tiesioginės išmokos žemdirbiams turi atliepti ir socialinio teisingumo kriterijų, ir smulkias ir vidutines įmones, ne tik dideles, todėl tam tikras nurodymas ieškoti sprendimo žemės ūkio ministrui čia buvo“, – žurnalistams po prezidento susitikimo su ministrais ketvirtadienį sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sakė, jog ministerijos ir prezidento pozicijos nesiskiria, tačiau reikia rasti geriausią būdą, kaip skatinti tiek smulkiuosius, tiek stambiuosius ūkininkus. 

„Žemės ūkio sektoriuje, ar tai smulkus, šeimos, ar vidurinis ar stambus ūkis, vietos po saule turi užtekti visiems. Visų pirma, turėtume žiūrėti, kokius tikslus per šitą laikotarpį norime pasiekti (...) ir turėti 2027 metais, kad derybose dėl naujo finansinio laikotarpio nereikėtų raudonuoti ir Europos Komisija nebaksnotų pirštais“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras.

„Susiformavus tikslus, galima kalbėti, kokiomis priemonėmis tai pasieksime – ar ribojimu, ar didindami hektarų skaičių (už kuriuos mokamos išmokos – BNS)", – pridūrė jis.

Ministras sako, kad smulkieji ir vidutiniai ūkiai gaus didesnę kitų programų paramą, be to, jaunieji ūkininkai taip pat gaus didesnę paramą.

„Ne kartą sakėme, norime išskirti smulkius šeimos ūkius, vidutinius ir stambius ir atskirais vokais, netgi Kaimo plėtros programos priemonių programoje šaukimus daryti, kad stambus ūkis nenusineštų visų tos priemonės pinigų, kad smulkus su smulkiu kovotų“, – aiškino ministras.

Prezidentūros atstovai apie išmokų lubų įvedimą prakalbo po to, kai praeitą savaitę ES vadovai patvirtino 2021-2027 metų ES biudžetą.

Jame numatyta, kad tiesioginės išmokos Lietuvos ūkininkams augs nuo dabartinių 177 eurų už hektarą iki 200 eurų 2022 metais, o 2027 metais minimali išmoka sieks 215 eurų už hektarą. Išmokos Baltijos šalių žemdirbiams buvo padidintos paskutiniame derybų etape.

G. Nausėda antradienį konkrečių skaičių „luboms“ neįvardijo. Jo patarėjas Jaroslavas Neverovičius praeitą savaitę yra sakęs, kad maksimali tiesioginių išmokų suma galėtų būti apie 60 tūkst. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kaip kurvos durina liaudy. Planai kaip ISVOGTI pinigus jau seniai sudaryti, ir kas kiek gaus jau gerai zinomi. Apsimeta idiotais ir rupintojeliais Lietuvos. Tie rupintojeliai Lietuva per 30 metu paleido basa ir needusia i pasauli.

Anonimas

NU NU ....kaip cia dabar apipis visus .....

Joo

Nauja taktika:Lanzbyyrgio vagys paramas išvogs vokais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS