Prezidentūra: turi atsirasti tinklo mokestis elektrai, kuri ateina iš Rusijos | kl.lt

PREZIDENTŪRA: TURI ATSIRASTI TINKLO MOKESTIS ELEKTRAI, KURI ATEINA IŠ RUSIJOS

Šalies vadovo patarėjas, Aplinkos ir infrastruktūros grupės vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius sako, kad nepranešami atvejai apie incidentus Astravo atominėje elektrinėje (AE) neprisideda prie pasitikėjimo Baltarusija, o visiškai užkardyti baltarusiškos elektros patekimą į rinką padėtų nebent įvykdytas sinchronizacijos projektas.

„Deja, čia nėra nieko nauja. Ne tiek dėl to, kas įvyko, kas po to bandyta aiškinti, kad tiesiogiai čia su branduoline reakcija neturėjo ryšio, bet ir pats faktas, kad apie tai neinformuojama. Jau įsipareigojus Baltarusijai Lietuvą informuoti apie visus incidentus galimus, informacijos turėjome patys prašytis, jos nesulaukėme proaktyviai iš Baltarusijos“, – LRT radijui sakė J. Neverovičius.

„Tai yra tiesiog neatsakinga, neprisideda prie pasitikėjimo. Tikrai darysime viską, kad projektas būtų sustabdytas ir nekeltų grėsmės mūsų piliečiams, mūsų valstybei ir visai ES“, – pridūrė jis.

Anot Prezidentūros atstovo, galutinai užkirsti kelią baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalių rinką padėtų nebent sinchronizacija, kurią, anot jo, reikėtų spartinti.

Jaroslavas Neverovičius / D. Labučio/ELTOS nuotr.

„Didžiausia problema ta, kad kol esame bendroje sistemoje su Baltarusija ir Rusija, atsakymo tokio vienareikšmo nebus. Atsakymas į prekybos rizikas yra vienas – sinchronizacija. Todėl turėtume kalbėti apie jos paspartinimą, kuo greičiau susijungiant sinchroniškai su Lenkija ir atjungiant visus laidus su Rytų sistema. Tada rizikų nebeliks“, – teigė J. Neverovičius.

Kaip naujojo energetikos ministro prioritetus šioje srityje jis įvardino kilmės garantijų sistemos įvedimą bei įvesti mokestį trečiųjų šalių elektrai.

„Dabar didelis darbas yra pabaigti sertifikatų sistemą, kuri užtikrintų pasitikėjimą visų dalyvaujančių pusių, kad į biržą nepatenka baltarusiška elektra, ir įvesti tinklų mokestį, kuris išlygina konkuravimo sąlygas mūsų elektros gamintojams ES pusėje trečiųjų šalių atžvilgiu, kur jokių reikalavimų, tokių, kaip pas mus, kad ir dėl žaliojo kurso, nėra. Jie turi ekonominį pranašumą, todėl turi atsirasti tinklo mokestis tai elektrai, kuri ateina iš Rusijos“, – LRT radijui teigė J. Neverovičius.

ELTA, remdamasi tut.by., jau skelbė, kad Astravo AE sprogus keliems įtampos transformatoriams viename iš agregatų, susijusiame su generatoriumi, Astravo AE buvo nustojusi gaminti elektros energiją.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, kuris yra nuo Vilniaus už 50 kilometrų. Jėgainę sudarys du 1 200 MW galios blokai.

Lietuva kritikuoja projektą, kuris, šalies atstovų nuomone, realizuojamas pažeidžiant branduolinio saugumo reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Alis...

ir iš vis... kol neatsijungė nuo rusų, tai elektros pirkimas turi būti valstybės rankose,- be tarpininkų, o pagal sutartis... nes dabar laisvos rinkos dar nėra,- lemia nusistovėję neaiškūs (neskaidrūs) ryšiai...

Alis...

tinklo mokestis ir taip yra... o muitą uždėti rytų elektrai nepakenktų... tada mažiau pelno tektų tarpininkams...

MUMU

Kas norite papigiai belaruskos elektros. Atvezu i namus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS