R. Karbauskis: visuomenė nesuprastų gynybos biudžeto augimo, neskyrus lėšų mokytojams | kl.lt

R. KARBAUSKIS: VISUOMENĖ NESUPRASTŲ GYNYBOS BIUDŽETO AUGIMO, NESKYRUS LĖŠŲ MOKYTOJAMS

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pareiškė, kad visuomenė nesuprastų tolesnio gynybos finansavimo augimo, jeigu valdžia neskirs trūkstamų lėšų mokytojams ar kultūros darbuotojams.

Pasak jo, Lietuva ir toliau skirs gynybai ne mažiau 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), kad įgyvendintų įsipareigojimus NATO, o tolesnis finansavimo augimas yra „ne tas klausimas, apie kurį reikėtų kalbėti šiandien“.

„Tikrai bus laikomasi to, kas įsipareigota NATO, virš dviejų procentų BVP bus skiriama krašto apsaugai, dėl to abejonių nekyla“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

„Nesu labai įsigilinęs į skaičius, bet mes turime vykdyti įsipareigojimus NATO, o jei mes pridėsime krašto apsaugai papildomai lėšų, kurių neprivalome skirti, tuo pačiu neskirdami jų mokytojams, kultūros darbuotojams, aš manau, kad visuomenė mūsų tiesiog nesuprastų“, – pridūrė jis.

„Kad skirsis keliom dešimtim milijonų jų (krašto apsaugos – BNS) biužetas į vieną ar kitą pusę, 2,05 ar 2,01 proc., ne tas klausimas, apie kurį reikėtų kalbėti šiandien“, – kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

Taip jis komentavo Seimo Biudžeto ir finansų (BFK) komiteto trečiadienį priimtą pasiūlymą Vyriausybei pakeisti 2020-ųjų valstybės biudžeto įstatyme siūlomą formuluotę dėl skolinimosi gynybos reikmėms.

BFK siūlo, kad gynybai būtų galima pasiskolinti tiek, jog finansavimas krašto apsaugai siektų ne mažiau kaip 2,01 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Vyriausybė projekto biudžete buvo numačiusi galimybę pasiskolinti lėšas, kad asignavimai siektų 2,05 proc. BVP.

Komiteto vadovas „valstietis“ Valius Ažuolas sako, jog formuluotę pasiūlyta keisti nuogąstaujant dėl galimo ekonomikos lėtėjimo ir iš to kilsiančio poreikio perskirstyti pinigus jautresnėms sritimis.

Pasak jo, komiteto siūloma formuluotė nedraus Vyriausybei skolintis ir tiek, kad gynybos biudžetas siektų 2,05 proc.

„Mes finansavimo nemažiname, yra vienoj eilutėj parašyta, kad valstybė skolinasi, kitoj nurodoma, kad turi skolintis ne mažiau, kad atitiktų 2,1 procentą, tai tik yra grindys, kad ne mažiau, o daugiau visada galima“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Ąžuolas.

Gynybos biudžeto augimo šalininkai teigia, kad jį būtina didinti siekiant įgyvendinti partijų susitarimą iki 2030 metų krašto apsaugai skirti 2,5 proc. BVP.

Prezidento patarėjas Jonas Vytautas Žukas ketvirtadienį perspėjo, kad nepakankamas gynybos finansavimo augimas turėtų neigiamų pasekmių Lietuvos reputacijai prieš NATO sąjungininkes.

Pasak jo, jeigu Lietuva negebės vykdyti partijų susitarimo, šalies prašymai NATO skirti papildomų pajėgumų gali atrodyti nepakankamai įtikinami.

Dabartiniame kitų metų valstybės biudžeto projekte gynybai numatyta skirti daugiau nei 1 milijardą 27 milijonus eurų arba 2,02 proc. BVP pagal aktualiausias ekonomikos augimo prognozes.

Šiemet gynybos biudžetas siekia maždaug 967 mln. eurų arba 2,03 proc. BVP.

Seimo nariai pirmąjį 2020-ųjų valstybės biudžeto svarstymą pradės kitą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Rasa to visuomene nesupranta

Gerai kad rememi ukininkai kurie mums duona augina gal geriau susirupink kodel rememas Lansbergienes privatus verslas

VYTAS

GERAI KAD TURIM PROTINGUS VALSTIECIUS TAI ŽMONIU GYVENIMAS GEREJA PAGARBA JUMS KARBAUSKI

kauniete to VISUOMENE NESUPRANTA

Kačia prikurei durneli visuomene gerai supranta kad ne tau provokatoriau spresti kas lietuvai geriau Grybes lindimas amerikonam i užpakali ir taip pridare lietuvai bedu taip kad užsičiaupk bukagalvi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS