R. Kuodis: mokesčių reforma kosmetinė, bet einama teisinga kryptimi | kl.lt

R. KUODIS: MOKESČIŲ REFORMA KOSMETINĖ, BET EINAMA TEISINGA KRYPTIMI

Premjerės patarėjas ekonomistas Raimondas Kuodis stringančią mokesčių reformą vadina nepakankamai ambicinga, atsargia ir kosmetine, bet, anot jo, einama teisinga kryptimi. R. Kuodis kritikuoja ir siūlymus leisti žmonėms dalį pensijų fonduose sukauptų lėšų pasiimti iš karto. Anot jo, tokiu atveju tai nebūtų pensijų sistema.

„Reforma (mokesčių – BNS) nėra labai ambicinga – labiau kosmetinė, bet teisinga kryptimi, atsargi labai, bet nėra radikali“, – Žinių radijui pirmadienį teigė R. Kuodis.  

Premjerės patarėjas kritikavo ir valdžios sprendimą neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) didinti labiau nei minimalią algą bei ketinimus 2028 metais sulyginti šiuos rodiklius – anot jo, tai nesprendžia viešųjų išlaidų ir pajamų problemos.   

„Neturime suaugusiųjų visuomenės, turim tik tokį vaikų darželį, kur reikia pasakyti, kad visi kažką gausime. Buvo reforma aplipdyta keistuoju „NPD lygu MMA“. O kodėl taip turi būti? MMA žmonės nesinaudoja viešosiomis paslaugomis? Vien jau iš pensijos sistemos per 15 metų gauna daugiau negu jai per 35 metus sumoka. De fakto reforma šituo požiūriu nepavyko, nes šitie bandymai pririšti visokių bantukų, kad parduotų kažkam kažką, baigėsi tuo, kad reforma nesprendžia viešųjų išlaidų, tai yra pajamų lygio. Išlieka visos 72 „gyvulių fermos“, kurias Pasaulio bankas kruopščiai suskaičiavo, nė viena neuždaroma“, – kalbėjo R. Kuodis.

Vyriausybė sprendimu minimali mėnesio alga (MMA) nuo kitų metų didės 10 proc. iki 924 eurų, o NPD – 20 proc. 

Valdantieji konservatoriai, liberalai ir „laisviečiai“ koalicinėje taryboje praėjusią savaitę sutarė neskubėti mokesčių reformą Seime tvirtinti šiemet.

Neturime suaugusiųjų visuomenės, turim tik tokį vaikų darželį, kur reikia pasakyti, kad visi kažką gausime.

 

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytės-Nielsen teigė, kad dėl pertvarkos diskutuoti galima ne tik rudens, bet ir kitoje sesijoje, prasidėsiančioje 2024 metų pavasarį. Anot jos, reforma bus svarstoma etapais ir neskubant.   

Siekiams pensijai sukauptas lėšų išmokėjimą kitaip negu anuitetais – kritika

R. Kuodis taip pat kritikuoja siūlymus keisti pensijų kaupimo sistemą – leisti žmonėms fonduose sukauptas lėšas ar dalį jų pasiimti iš karto.  

„Sistema, kuri leidžia pasiimti pinigus kitaip negu anuitetais, net nėra pensijų sistema“, – tvirtino jis.

„Tai galime vadinti taupymo dantų protezavimui, virtuvės komplektui sistema. Bet tada taip ir vadinkime. Tai negalima leisti, nes tai demoralizuoja sveikąją visuomenės dalį, kurie stengiasi pasirūpinti savo senatve, kad nebūtų našta kitiems. Ant neteisingų pamatų niekas tvariai nestovės“, – kalbėjo R. Kuodis.

Jis stebėjosi, kiek daug „socialinio popso“ šiuo požiūriu sulaukiama iš Prezidentūros.

Prezidentas Seimui ketina teikti Pensijų kaupimo įstatymo pataisą, kad vieną kartą per visą dalyvavimo pensijų kaupime laiką žmogus galėtų pasiimti 25 proc. sukauptos sumos.

Antros pakopos pensijų sistemoje Lietuvoje dalyvauja apie 1,4 mln. dirbančių žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS