R. Šimašius: reikia tobulinti medienos naudojimo statybose reguliavimą | kl.lt

R. ŠIMAŠIUS: REIKIA TOBULINTI MEDIENOS NAUDOJIMO STATYBOSE REGULIAVIMĄ

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad dabartinis reguliavimas neskatina medinės architektūros, todėl reikalingos geresnės normos ir jų pritaikymas.

„Iš Aplinkos ministerijos tikėčiausi labai didelio įdirbio dėl reguliavimo. Šiandien mes kalbame apie Europos Sąjungos tikslus, apie žaliąjį kursą, o mūsų reguliavimas labai daugelyje vietų vis dar draudžia medinę architektūrą. Mums reikia ir geresnių normų, ir geresnio normų pritaikymo, ir kartais pozityvaus reguliavimo, medienos naudojimo skatinimo“, – penktadienį tarptautinėje konferencijoje, skirtoje aptarti kaip statybų sektorius galėtų prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo, sakė R. Šimašius.

Pasak Vilniaus mero, dabartinis reguliavimas kartais ne tik neskatina, o ir draudžia medienos naudojimą statybose.

„Pasižiūrėkime į statybos techninius reglamentus ir pamatysime, kad visuomeninius pastatus, pavyzdžiui, iš medienos statyti yra draudžiama arba kad fasadai ne daugiau kaip 30 proc. gali būti iš medienos. Arba kad konstrukcijos, kurios yra iš medienos, viduje turi būti „apsiūtos“ kitomis medžiagomis“, – kalbėjo R. Šimašius.

Renginio iniciatoriai teigia, kad įprastas statybos medžiagas pakeitus organinėmis, kurių pagrindas – medienos gaminiai, statybos sektorius turėtų unikalią galimybę tapti efektyviai su klimato kaita kovojančia ūkio šaka. 

Jų teigimu, išsivysčiusiose valstybėse pastatai išskiria beveik pusę – 40 procentų – viso šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio, o tokios standartinės statybų medžiagos kaip plienas ir betonas reikšmingai prisideda prie anglies dioksido emisijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vertelkom

šviečiasi puikūs pelnai. Ne tik kirsim miškuspigiai ir pagreitintai bet ir mediena eiliniam naudotojui bus metalo ar plieno kaina. A'ne Simonai, didysis Aplinkos apsaugos:D) ministre?Va jau tavo pacukas tau dirba..:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS