Rajonų ugniagesiai važinėja automobiliais, kurių vieta muziejuje: ne visi turi net darbinius rūbus | kl.lt

RAJONŲ UGNIAGESIAI VAŽINĖJA AUTOMOBILIAIS, KURIŲ VIETA MUZIEJUJE: NE VISI TURI NET DARBINIUS RŪBUS

  • 9

Jaunėjantį ir gausėjantį policijos automobilių parką jau pastebėjo ne vienas. Tačiau ugniagesiai susiduria su kitokia kasdienybe – į gaisrus vis dar skuba pusę amžiaus skaičiuojančiais automobiliais, kurie dažnai iki gaisravietės atvykti ne tik vėluoja, bet net likus keliems kilometrams jų išvis nepasiekia. Taip nutiko ir Jurbarko rajone. Siaubą patyrę vietiniai gyventojai pasakoja, kad gaisrą teko gesinti savo jėgomis, o ugniagesiams pagalbos prireikė patiems, praneša LNK.

Savaitgalį Jurbarko rajone vyko gaisras. Socialiniame tinkle „Facebook“ jurbarkietis Aurimas pasidalijo, kaip staiga užsidegus garažams pagalbos laiku sulaukti nepavyko – ugniagesių automobilis užgeso vis tik įsukęs į kiemą ir užblokavo kelią keliems automobiliams.

„Iš po variklio pradėjo verstis dūmai. Mes sakėm: jūs jau nebegesinkit gaisro, eikit gesinti savo mašiną. Ačiū Dievui, kad ji dar neužsidegė kieme“, – pasakojo įvykio liudininkas Tomas.

Po pusvalandžio atvykusios kitos dvi ugniagesių komandos pagelbėti jau nebegalėjo – pastatus jau buvo prarijusios liepsnos.

„Viskas šiai dienai atitenka policijos pareigūnams. Jų naujos mašinos, nauja įranga. Skirti labai dideli pinigai tik policijai. O mūsų ugniagesiai nukenčia nuo valstybės neskiriamų pinigų“, – teigė Tomas.

Kad savivaldybių ugniagesiai lyg našlaičiai iš pasakos, ne vienus metus žinoma ir Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkui Sauliui Džiautui. Jis atskleidžia, kad rajono ugniagesiai važinėja automobiliais, kurių vieta muziejuje, o nauja darbinė uniforma dažniausiai ne būtinybė, o privilegija.

„Savivaldybių ugniagesiai ne visi net darbinių rūbų turi. Mes dar merdim 1995 metų lygyje, kada atsirado gelbėjimo įranga, tai iki šiol ta įranga ir yra. Ir kvėpavimo aparatai iki šiol tie patys yra. Mes niekuo netobulėjam“, – skundėsi S. Džiautas.

Iš po variklio pradėjo verstis dūmai. Mes sakėm: jūs jau nebegesinkit gaisro, eikit gesinti savo mašiną.

Profsąjungos vadovas piktinosi, kad ir centrinė valdžia, ir vietos valdžios ugniagesius palikusios paraštėse: „Mes visada buvom trečias brolis, ne antras iš šeimos vidaus reikalų sistemoje – po pasienio ir policijos. Taip yra ir dabar. Nežinau, kodėl toks požiūris, nors visuomenė labiausiai pasitiki ugniagesiais“.

Kad savivaldybių ugniagesiai aprūpinami prasčiau, neneigia ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).

„Bent jau mūsų subjektyviu vertinimu, Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo taryba ženkliai geriau aprūpinta. Atsižvelgiant į mūsų darbų spektrą, tas aprūpinimas tikrai yra ženkliai geresnis lyginant su savivaldybe“, – kalbėjo PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

„Yra savivaldybių, kurios susitvarkiusios, investavusios, pripirkusios lizingu naujų automobilių, bet mažesnės savivaldybės negali sau leisti tokių investicijų ir mes savivaldoj važinėjam dar vaz gaz kamaz. Tokiomis transporto priemonėmis, tokiomis gaisrinėmis mašinom greit nenulėksi ir gali pakely ir sustoti. Atsakomybė už nepakankamą finansavimą kliūna ir valstybei, ir savivaldai“, – teigė Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Vos prieš metus PAGD vykdė didžiausią visų laikų pirkimą Lietuvoje. Jo metu turėjo būti įsigyta daugiau nei 60 naujų ugniagesių automobilių, o jie – perduoti į regionus. Visgi procesas sustojo, o savivaldybių automobiliai taip ir nepasiekė.

„Tokio masto pirkimo PAGD istorijoje nėra buvę. Pirma pirkimų iteracija buvo nutraukta, skelbiama iš naujo. Žiūrėsim, kokia bus situacija toliau“, – sakė M. Kanapickas.

Seniausios autocisternos yra eksploatuojamos Jurbarko rajono savivaldybėje, kur ir įvyko  incidentas. Jos pagamintos prieš beveik 60 metų. Geriausiai ugniagesiai aprūpinti Vilniaus rajone, prasčiausiai – Druskininkų ir Rietavo savivaldybėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Ko jūs pergyvenat ? Latvijoj, Aluksnėj dar visai neseniai buvo eksploatuojamas pirmo pasaulinio laikų gaisrinis automobilis su mediniais ratų stipinais. JAV dovana. O jūs čia norit naujos technikos...gėdos turėkit...

AŠ manau

Dauguma priklauso nuo savivaldybių ir savivaldos.Vienas rajonas turi įmonių kurie moka didelius mokesčius,kaip Plungė.O Skuode nėra jokios įmonės,tik kavinės ir parduotuvėlės.O tokių savivaldybių daug.O dar patys merai geriau naujais automobiliais važiuoja ,o neperka gaisrininkams nieko.

no coments

Taip ir liko neaišku kokiom sąlygom dirbo Alytaus padangų gaisro gesintojai. Teigiama, jog viskuo buvo aprūpinti ir ypač gerom priemonėm. Argi ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS