Registruotas nedarbas Lietuvoje gruodį augo iki 9,1 proc. | kl.lt

REGISTRUOTAS NEDARBAS LIETUVOJE GRUODĮ AUGO IKI 9,1 PROC.

  • 3

Registruotas nedarbas gruodį, palyginti su lapkričiu, augo 0,7 proc. punkto –  nuo 8,4 proc. iki 9,1 proc., skelbia Užimtumo tarnyba.

Anot jos, gruodį dirbančiųjų labiausiai sumažėjo statybos, apdirbamosios gamybos, prekybos, transporto ir saugojimo, administracinės ir aptarnavimo veiklos sektoriuose.

Tarnybos stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė sako, kad nors gruodį registruoto nedarbo didėjimas yra įprastas reiškinys, paskutinį 2023-iųjų mėnesį jis buvo didžiausias per pastaruosius penkerius metus.

„Gruodį registruoto nedarbo rodiklio augimą lėmė mažėjantis klientų įsidarbinimas ir didėjantis grįžusių asmenų iš laikino užimtumo priemonių skaičius. Visgi teigiama tendencija išliko – naujų klientų įregistruota mažiau“, – pranešime sakė J. Zemblytė.

Tarnybos duomenimis, sausio 1 dieną darbo ieškojo 162 tūkst. šalies gyventojų – 7,8 proc. daugiau nei prieš mėnesį, kai buvo registruota 150,3 tūkst. asmenų. 2022-ųjų pabaigoje jų buvo 156,1 tūkst.

Metų pradžioje Lietuvoje buvo 1,45 mln. dirbančiųjų gyventojų – 14 tūkst. mažiau nei prieš mėnesį, bet 15 tūkst. daugiau nei 2023-iųjų sausio 1 dieną.

Įsidarbinusių gyventojų mažėjo visuose sektoriuose, išskyrus meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklą. Pagal verslo liudijimus darbą pradėjusių asmenų buvo 5,8 tūkst. – 22,1 proc. mažiau nei lapkritį.

Darbuotojų poreikis metų pabaigoje mažėjo 53 savivaldybėse, visose pagrindinėse profesijų grupėse – nuo vadovų iki nekvalifikuotų darbininkų. Laisvų darbo vietų paklausa visus 2023 metus buvo mažesnė nei 2022 metais.

Paskutinį metų mėnesį darbdaviai šalyje pateikė 8,4 tūkst. darbo pasiūlymų arba 46,2 proc. mažiau nei lapkritį. Tai – mažiausias registruotų darbo pasiūlymų skaičius  tarnyboje šiais metais.

Nepaisant mažesnio laisvų darbo vietų skaičiaus, daugiau nei ankstesnių metų gruodį darbo pasiūlymų buvo gydytojams, mokytojams, gamybos vadovams, autobusų ir troleibusų vairuotojams, suvirintojams, statybininkams, tinkuotojams, metalo apdirbimo staklių derintojams ir operatoriams, krovinių platformų ir krautuvų operatoriams, pardavėjams, elektroninės įrangos mechanikams ir taisytojams, mėsininkams ir žuvies darinėtojams, virtuvės pagalbininkams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Taigi,

antrakart papildzius vergu is Rytu kvota - vietiniai vel ispasolvonyti is darbu! Ar ne 3500 gi gruodzio menesi importavote?

O kuo

jis skiriasi nuo neregistruoto? Gal tuo,kad didzioji dalis bedarbiu isbraukta is registro,pervadinant "besiruosianciais darbo rinkai"!? Kad taip Maskvai melave butumete,kaip dabar mums ir Briuseliui!

PSD ir politiniu gauju financavimas is biudzeto

visai neblogus rezultatus duoda.... + inflecija + paskols + skolos + paslepti mokesciai , baudos ir mokesciuskaiciavimo mandrybes ... dziaugiuos da kad tik 9.1% bedarbiu... a tai su tokiu vadeliavimu kontrolieriu ir baudeju siautulio nepasikente imones firmos ir firmeles issilakstys kas sau.... liks tik ELEKTRIKAI aferistai ir zaliuju glusiu liaupsinama nemirtinga siuksliu mafija .... a daba geruliai susivakcinuojam , paimam paskola busimam bustuj automobiliuj laikrodziuj ar batonui ir pasirasom aferistiska abomeneta lektrai... man sendien cia i dabar a jum tebunie gerove brangiu parkingu rojuje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS