Ribojimas atsiskaityti grynaisiais (ne)pasiteisino: kas sukčiavo anksčiau, sukčiauja ir dabar? | kl.lt

RIBOJIMAS ATSISKAITYTI GRYNAISIAIS (NE)PASITEISINO: KAS SUKČIAVO ANKSČIAU, SUKČIAUJA IR DABAR?

  • 31

Jau daugiau kaip metus galioja tvarka, kad grynaisiais be jokių apribojimų galima atsiskaityti tik jei suma neviršija 5 tūkst. eurų. Kitu atveju tenka pildyti deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) arba eiti į banką daryti pavedimo. Daugiausiai norinčiųjų mokėti dideles sumas grynaisiais – automobilių sektoriuje. Šio verslo atstovai sako bėgantys į Lenkiją, tačiau mokesčių inspekcija pastebi, kad nemažai pardavėjų iš šešėlio jau išlindo, praneša LNK.

„Neveikia mobilus parašas ar Smart ID… Atitinkamai atsitinka taip, kad jeigu užsienietis, pavyzdžiui, Baltarusijos pilietis įsigyja transporto priemonę ir jis neturi atsidaręs sąskaitos, tada taikomos tam tikros išimtys“ – aiškino VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius.

Jei VMI šie paaiškinimai neįtikina, laukia baudos. Jų išrašyta jau beveik pusantro šimto.

„Jeigu suma neviršija 2,5 tūkst., tokiu atveju sankcija pirmą kartą padarius pažeidimą yra nuo 100 iki 500 eurų, jeigu tai yra juridinis asmuo – nuo 500 iki 1000 eurų“, – informavo R. Puncevičius.

Tačiau nuo nesąžiningų automobilių pardavėjų nukenčiantiems pirkėjams padedantys verslininkai pastebi, kad kas sukčiavo anksčiau, tas sukčiauja ir dabar.

„Tie, kurie visaip vengia mokesčių, tai jie ir toliau vengia mokesčių. Iki 5 tūkst. eurų, ką yra privaloma deklaruoti, jie tą deklaruoja, visus kitus ima grynais“, – teigė „Autopretenzijos.lt“ įkūrėjas Ramūnas Mackevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kiti sako, kad nemažai pardavėjų pabėgo pas kaimynus.

„Labai daug prekybininkų atsidarė įmones ir sąskaitas Lenkijoje. Tai galbūt kiek daugiau surinko mokesčių su šiuo žingsniu, tai, neaišku, kiek iš jų pabėgo. Tai sumažėjo tų pačių pirkėjų, turgūs kažkiek susitraukė“, – sakė Naudoto transporto pardavėjų asociacijos vadovas Vismantas Baršys.

Ypač tai palietė pirkėjus iš Vidurio Azijos ir kitų trečiųjų šalių.

„Iš tos, sakykim, buvusios Sovietų Sąjungos valstybių žmonės net negali padaryt pavedimų. Jeigu jie padaro pavedimą, tai jis užstringa banke 2-3 savaites, aiškinasi, ar iš tikrųjų nesankcionuoti ar dar kažkokie pinigai. Tiesiog yra kliuvinys, tie patys Lenkijos bankai to nedaro“ – tvirtino V. Baršys.

Labai daug prekybininkų atsidarė įmones ir sąskaitas Lenkijoje.

Kiti automobilių pardavėjai atsiskaitymo grynaisiais atsisakė dar prieš visus ribojimus ir to nesigaili. Kai kas pastebi, kad daugiau pirkėjų galėtų būti sąmoningesni.

„Pirkėjas perka automobilį ne kas dieną, o maždaug kas 3-5 metus, paėmus Lietuvos rinką. Ar jis gali susižiūrėti visus įstatymus, kaip ten kas turi būti padaryta tvarkingai? Manau, kad ne. Ir tuo nesąžiningi pardavėjai naudojasi“, – teigė R.  Mackevičius.

Tačiau VMI duomenys rodo, kad šios priemonės pasiteisino.

„Per pastaruosius metus padidėjo individualią veiklą vykdančių asmenų apie 40 proc., juridinių asmenų išaugo iki 11 proc. Taip pat per pastaruosius keletą metų papildomai biudžeto kontrolės veiksmų metu nustatyta virš 4 mln. eurų nesumokėtų mokesčių“, – statistika dalijosi VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas.

VMI įspėja, kad negalima sandorio ir skaldyti t. y. dalį sumos sumokėti grynaisiais, dalį – pavedimu.

GALERIJA

  • Ribojimas atsiskaityti grynaisiais <span style=color:red;>(ne)</span>pasiteisino: kas sukčiavo anksčiau, sukčiauja ir dabar?
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Patiko.

Kai Palangoje beveik parą neveikė bankomatai

pastebėjimas

ES.O 160 milijonų pavogė grynais?

pastebėjimas

Atsiprašau, tuos 2 -30 ar tai 60 ( šaika net negali suskaičiuoti +/- milijonas) pavogė grynais?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS