Rietenos dėl trumpesnės darbo savaitės: ne visos mamos – vienodos? | kl.lt

RIETENOS DĖL TRUMPESNĖS DARBO SAVAITĖS: NE VISOS MAMOS – VIENODOS?

  • 3

Auginantiems vaiką – atlyginimas, tėvystės išmoka ir tik keturios darbo dienos – toks siūlymas sulaukė rietenų. Mat, jis galiotų tik viešajame sektoriuje dirbantiems tėvams,  praneša „Labas vakaras, Lietuva“.

Gargždų seniūnijoje dirba 37 darbuotojai. Dauguma jų valo gatves ir prižiūri miestelio tvarką. „Pas mus visi turi ar neturi vaikų – turi galvą ant pečių, dirba“, – sakė Gargždų seniūnė Indrė Žiedienė.

Jų vadovė, Gargždų seniūnė, pati turi tris vaikus. Ji sakė, kad trumpesnė darbo savaitė motyvuotų jaunus tėvelius. „Kažkokios palankesnės sąlygos gali labai teigiamai atsiliepti darbuotojo motyvacijai, kurios dabar dažnai trūksta, ir produktyvumui“, – svarstė ji.

Trumpesnę valdiško darbo savaitę siūlo Seimo Pirmininkė. Keturių darbo dienų savaitė vaikus, kuriems dar nėra trejų metų, auginančius tėvus paskatins greičiau grįžti iš tėvystės atostogų. „Tai būtų alternatyva toms tikrai dosnioms vaiko priežiūros atostogoms“, – teigė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šiuo metu iki dvejų metų vaiko priežiūros išmoka siekia 100 procentų atlyginimo, jei atostogos trunka vienerius metus. O jei dvejus – pirmaisiais metais ji siekia 70 ir antraisiais – 40 proc. atlyginimo. „Galimybė viešojo sektoriaus darbuotojams, dažniausiai moterims, pasirinkti šiek tiek anksčiau grįžti į darbą ir mainais už tai gauti lankstesnes darbo sąlygas“, – aiškino Seimo Pirmininkė.

Šis pakeitimas leistų jauniesiems tėveliams grįžti iš tėvystės atostogų greičiau, bet neprarasti tėvystės išmokos, atlyginimo ir dirbti keturias dienas per savaitę. „Tai čia gal būtų lengviau pritraukti į viešąjį sektorių darbuotojus iš privataus sektoriaus. Kas, sakykime, mums galbūt irgi būtų aktualu“, – spėjo Gargždų seniūnė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Siūlymą trumpinti valstybės pinigais apmokamą darbą Socialinių reikalų komitetas įžvelgia vien pliusus. Esą ši paskata valstybei nekainuotų, skatintų jaunas šeimas rinktis viešąjį sektorių, o darbuotojai greičiau sugrįžtų į darbą ir neprarastų įgūdžių.

Priėmus šį įstatymą jis galiotų dirbantiems tik viešajame sektoriuje. Profsąjungos piktinasi – esą tėvų poreikiai ir valdiškame, ir privačiame darbe – vienodi. „Darbo kodeksas jau ir šiandien leidžia galimybes darbuotojams ir darbdaviams tartis dėl išskirtinių sąlygų“, – kalbėjo Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Seimo nariai taip pat neslepia besibaiminantys, kad įsigaliojus tokiam įstatymui praraja tarp viešojo ir privačiojo sektoriaus gylėtų.

Čia yra mūsų apsisprendimo reikalas – ar mes iš tikrųjų skatiname šeimas, ar skatiname kuo greičiau sugrįžti į darbo rinką.

„Sektoriai, konkuruodami dėl darbuotojų turi skirtingas galimybes. Privačiame sektoriuje didesni šansai mokėti atlyginimus. Viešasis sektorius sukuria tam tikrą saugumo jausmą – didesnį galbūt negu privatus. Bet šis pasiūlymas, mano nuomone, tik didina įtampą tarp dviejų sektorių“, – sakė Seimo narys Vytautas Mitalas.

„Manau, kad gali kilti tam tikras nepasitenkinimas iš tų mamų, kurios augina mažus vaikus, bet dirba ne viešajame sektoriuje“, – svarstė Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Tačiau siūlymą kritikuoja ne visi. Esą keturių dienų darbo savaitė viešojo sektoriaus darbuotojams taptų paskata rinktis valdišką darbą. „Visi sektoriai – tiek privatus, tiek viešasis kenčia nuo darbuotojų trūkumo, bet, aišku, darbuotojams, matyt, populiarumo prasme pirmas pasirinkimas vis dėlto būtų privatus sektorius“, – sakė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Gatvėje kalbinti vilniečiai – skeptiški – per pandemiją ir taip visi darbuotojai gauna daugiau laisvių. „Manau, kad privačiame sektoriuje yra didesnės galimybės užsidirbti ir siekti karjeros“, – teigė gyventoja. „Dabar tas COVID-19. Ar tik neišsiminusios, jei reikės darytis testus?“ – svarstė kita moteris.

Profsąjungos geresnių darbo sąlygų norėtų visoms šeimoms. „Deja, mes kaip šalis esame atsilikę šiuo klausimu. Čia yra mūsų apsisprendimo reikalas – ar mes iš tikrųjų skatiname šeimas, ar skatiname kuo greičiau sugrįžti į darbo rinką“, – sakė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Siūlymą už valdiškus pinigus leisti dirbti mažiau toliau svarstys Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

cia NAUJOS KAIMIETES taip svajuja ! DDD

jooo

Jei yra tokie siulymai, kad dirbti po 4 dienas, tai reiskia viesajame sektoriuje yra darbuotoju perteklius.. kodel turim islaikyti perteklinius darbuotojus? tegu eina lauk ir bus visos 7 savaites dienos laisvos!

Nuomonė.

Ir taip gauna du metus apmokamu atostogų vaikui prižiūrėti. Gal tik gimdykim ir vaikus auginkim ,o kiti algas joms uždirbs,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS