S. Krėpšta: 703 eurų minimali alga kitais metais atrodo gana objektyvus ir logiškas skaičius | kl.lt

S. KRĖPŠTA: 703 EURŲ MINIMALI ALGA KITAIS METAIS ATRODO GANA OBJEKTYVUS IR LOGIŠKAS SKAIČIUS

Lietuvos bankui apskaičiavus, kad kitais metais minimali mėnesio alga (MMA) galėtų siekti 703 eurus „ant popieriaus“, prezidento vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Simonas Krėpšta sako, kad tai atrodo objektyvus ir logiškas dydis.

„Ši formulė, kuri yra naudojama ir skaičiuojama Lietuvos banko jau kelerius metus, yra pakankamai objektyvus sprendimas. Jis apskaičiuoja, koks santykis MMA turėtų būti su vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU). Turėjome vidutinės algos augimą ir perskaičiavus šiems metams išeina per 700 eurų, kas atrodo pakankamai objektyvus ir logiškas skaičius, kalbant apie kitus metus“, – LRT radijui antradienį sakė S. Krėpšta.

Jis taip pat teigė, kad šiuo atveju svarbus ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) klausimas.

„Jeigu MMA auga, o NPD neauga, mokesčių našta mažiausiai uždirbantiems asmenims santykinai išauga. Šiuo atžvilgiu prezidentas, kaip ir anksčiau minėta, svarsto galimybę (siūlyti – ELTA) didinti NPD, kad mažiausiai uždirbantiems asmenims mokestinė našta būtų adekvati ir jie būtų skatinami dirbti, užsidirbti, o tie, kurie neturi darbo, grįžtų į darbo rinką“, – sakė prezidento patarėjas.

Lietuvos banko skaičiavimais, kitąmet MMA galėtų augti 9,6 proc. Šiuo metu jos dydis – 642 eurai „ant popieriaus“.

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. VDU ir didesnė kaip 50 proc. VDU.

Minimali alga Lietuvoje gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

M. Navickienė: pasisakau už tai, kad MMA turi kilti

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako teigiamai vertinanti galimybę kelti minimalios mėnesinės algos (MMA) dydį. Visgi ji priduria, kad diskusijų dėl MMA kėlimo metu trišalėje taryboje ne visuomet pavyksta suderinti darbdavių ir darbuotojų pozicijas.

„Čia, galbūt mano įsitikinimu, bet kuriuo atveju MMA turi didėti. Ekonomikos tendencijos rodo, kad yra galimybių kelti MMA, Lietuvos banko prognozė – taip pat. Man atrodo, praktika turėtų būti nuosekli. Yra tam tikras metodas, formulė, kuri yra sutarta, aš būčiau linkusi laikytis. Pasisakau už tai, kad MMA turi kilti“, – „Žinių radijui“ ketvirtadieni sakė ji.

Vis dėlto M. Navickienė pažymėjo, kad derybos dėl MMA dydžio su profesinėmis sąjungomis bei verslo atstovais ne visuomet sklandžios.

„Vėlgi (...) trišalėje tarnyboje tikrai ne visada pavyksta susitarti. (...) Po to politinį sprendimą turi priimti Vyriausybė ir Seimas. Tačiau aš matau didelę prasmę tame tarimosi procese, nes tik ginčuose gimsta tiesa“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

BESMEGENI tu ! man VIENODAI TAS TAVO ant popieriaus !! ZIUREKIM KA TURI RANKOJE !!!!!!!!!! su tuo ANT popieriaus nei maisto nei mokesciu NIEKO NESUMOKESI !! debilai

Anonimas

uuo minimum septyni simtai popieroj minus mokesciai ir keturi simtai desim eur grynais,o prie siuolaikiniu kainu tai taspats kas trys simtai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS