S. Skvernelis: Baltijos šalių deklaracija dėl Astravo elektros – netrukus | kl.lt

S. SKVERNELIS: BALTIJOS ŠALIŲ DEKLARACIJA DĖL ASTRAVO ELEKTROS – NETRUKUS

  • 8

Rygai pagaliau apsisprendus nepirkti Astravo atominės elektrinės elektros, Baltijos šalys jau artimiausiu metu gali pasirašyti politinę deklaraciją, įtvirtinančią bendrą trijų šalių poziciją nepirkti baltarusiškos elektros, pradėjus veikti branduolinei jėgainei, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Tokią galimybę premjeras išsakė Latvijai antradienį paskelbus, kad ji nepirks elektros iš Baltarusijos, jeigu šioje šalyje pradės veikti Astravo AE.

„Mes, kaip jau turbūt žinote, artėjame prie politinės deklaracijos, kur buvome užstrigę, tai, matyt, dabar ir paskutiniai įvykiai galbūt painspiravo, kad bus dar lengviau susitarti. Ir yra parengtas jau tas techninis sprendimas tarp reguliatorių mūsų Baltijos valstybių ir, manau, kad galėtume tą irgi artimiausiu metu padaryti – ir politinę deklaraciją, ir reguliuotojai pasirašytų bendrą metodiką“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį BNS sakė, kad dabar planuojama galutinai suderinti politinės deklaracijos tekstą ir kartu patvirtinti trišalę prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką.

Ministro teigimu, dar yra laiko, kad būtų rasti galutiniai tiek politiniai, tiek techniniai sprendimai. 

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis šį antradienį pareiškė, kad Latvija sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo AE. Latvių premjeras sakė, kad tokiu atveju Latvija gali pradėti prekybą elektra per Latvijos ir Rusijos jungtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tam o

Su tokiu kaimynu, kaip Lukajedas, galima ir dar mažiau ekonominių santykių palaikyti, jeigu jis iš principo ir sau į nuostolį nukreips krovinius iš Klaipėdos uosto. Tada Lietuva gali sukelti tikrą košmarą ir ledinio prakaito dušą gudų metalurgams. Valstybinė metalurgijos kompanija BMK tik pernai 3 ketvirtį išlindo iš daugiamečių šimtamilijoninių nuostolių. Didele dalimi - metalo eksporto į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis dėka. Lukajedas, matyt, labai nori, kad BMK vėl dirbtų itin nuostolingai. :) Lietuva metalo nepritrūks, ypač dabar, kai dėl koronaviruso krizės pasiūla metalo rinkoje gerokai didesnė už paklausą. Ukraina, Lenkija, Kazachstanas, Rusija ir net Indija su Kinija bei PAR bet kada ir be jokio vargo užpildytų tą nedidelę Baltijos šalių metalo rinkos nišą. Apimtys - palyginus labai nedidelės, tačiau atsiskaitymas laiku ir tvirta valiuta. O BMK turės lįsti į tikrą velniavą ir bandyti konkuruoti su dideliais gamintojais kaimynystėje. Vietoj to, kad brangintų ką turi.

kiek išpūstas reikalas

Pimpiui nenurašius 10 mlrd. JAV dolerių paskolos Astravo AE statyboms, šios elektrinės gaminamos elektros savikaina yra velniškai aukšta - 0,06-0,07Eur./kWh, kai dabar Lietuva "Nord Pool" biržoje perka, pagrinde skandinavišką, elektrą po kiek daugiau kaip 0,02Eur./kWh

o

ka s sumokejo kad nepalaikytume komerciniu rysiu s u kaimynais?... sorosas kurio greit nebus o mes durniai pasiliksime ant /ledo/ nes MAX nebus ir grausim pluta kas tures taip kad atsibuskim nes mus valdo kolkas setonas?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS