Sausį – 0,7 proc. metinė, 0,3 proc. mėnesio infliacija | kl.lt

SAUSĮ – 0,7 PROC. METINĖ, 0,3 PROC. MĖNESIO INFLIACIJA

  • 0

Lietuvoje šiemet sausį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, infliacija siekė 0,7 proc. ir buvo mažiausia nuo 2021 metų vasario (0,6 proc.).

Mėnesio infliacija – sausį, palyginti su gruodžiu – siekė 0,3 proc. o vidutinė metinė infliacija siekė 7,6 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Prieš tai du mėnesius iš eilės buvo fiksuota mėnesio defliacija.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių paslaugų, automobilių, mėsos ir jos produktų, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros, kietojo kuro, šilumos, degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Mėnesio infliacijai daugiausia įtakos turėjo spirituotų gėrimų, restoranų, kavinių paslaugų, farmacijos gaminių, dujų, alaus, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų kainų padidėjimas bei drabužių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, kietojo kuro, avalynės kainų sumažėjimas.

Per mėnesį dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 7,7 proc., alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendram kainų pokyčiui (kainos padidėjo 3,2 proc.) įtakos turėjo nuo šių metų taikomas didesnis akcizo tarifas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,9 proc. Labiausiai pabrango grietinėlė, valgomieji ledai, vaisių ir daržovių sultys, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, konservuotas pienas, bet atpigo kruopos, arbata, cukrus, margarinas, valgomieji gyvuliniai riebalai.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,1 proc., viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 2,5 proc., nes buvo panaikintas lengvatinis pridėtinės vertės mokestis maitinimo paslaugoms.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,5 proc., paslaugų kainos padidėjo 6,4 proc., per mėnesį – atitinkamai augo 0,2 proc. ir 0,4 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 4,7 proc., rinkos kainos padidėjo 1,7 proc., per mėnesį – atitinkamai augo 0,7 proc. ir 0,2 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS