Savitarnos kasų užsienyje jau atsisakoma, o kaip bus Lietuvoje? | kl.lt

SAVITARNOS KASŲ UŽSIENYJE JAU ATSISAKOMA, O KAIP BUS LIETUVOJE?

  • 88

Užsienyje atsisakoma savitarnos kasų, o kaip Lietuvoje? Plačiau – LNK reportaže.

„Buvo visiška egzotika. Visi ėjo pasižiūrėti, kas tos savitarnos kasos. Dabar tai yra absoliuti higiena. Kas antra kasa „Iki“ tinkle yra savitarnos kasa“, – sakė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Proporcija yra tokia, kad aptarnaujančios kasos sudaro 20 proc., o savitarnos – net 80 proc.“, – kalbėjo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas.

Užsienyje tokios kasos atsirado dešimtmečiu anksčiau nei Lietuvoje. Parduotuvės bandė sumažinti išlaidas darbuotojų atlyginimams. Dar daugiau jų atsirado per pandemiją siekiant mažiau kontakto su aplinkiniais.

Tačiau kai kurie Didžiosios Britanijos tinklai atsisako savitarnos kasų arba svarsto atsisakyti. Esą gyventojai nepatenkinti, kai trūksta kasininkų. O ir Lietuvos pirkėjai svarsto, kad į prekės kainą įskaičiuoti ir darbuotojų atlyginimai. Tad klausia, kodėl turi dirbti už juos?

„Žmonės klausia, kodėl jų neaptarnauja kasininkas. Kiekvienoje parduotuvėje mes turime tą opciją“, – teigė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

„Atsiskaitymas kasoje yra tik labai maža proceso dalis to, kas vyksta parduotuvėje. Reikia iškrauti lentynas, reikia tvarkyti sandėlius, reikia išvežti prekes“, – sakė V. Budrienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Anot prekybininkų, savitarnos kasos kompensuoja darbuotojų trūkumą.

„Kyla darbo užmokesčio problema. Pastatytas automatas neprašo valgyti“, – kalbėjo A. Vizickas.

Esu mačiusi visokių juokelių internete, kai perkamos pistacijos, o įmušami obuoliai.

Kita priežastis, kodėl užsienyje atsisakoma savitarnos kasų, yra padažnėjusios vagystės. Mažmenininkai skaičiuoja, kad ten, kur yra savitarnos kasos, nuostolių lygis siekia 4 proc. Tai du kartos viršija rinkos normą. Pagudrauti linkusių yra ir Lietuvoje.

„Man anūkė pasakojo, kad žmonės gudrauja“, – sakė kalbinta senjorė.

„Esu mačiusi visokių juokelių internete, kai perkamos pistacijos, o įmušami obuoliai“, – kalbėjo mergina.

„Esame turėję tokį atvejį, kai žmogus sukčiaudamas savitarnos kasoje bandė įsigyti prekių, kurių vertė siekia net tūkstantį eurų. Taip pat užsienio piliečiai sistemingai sukčiaudavo savitarnos kasose“, – sakė „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Tačiau prekybininkai įspėja nesidžiaugti, net jei ir pavyko kasas pergudrauti.

„Tokie atvejai su policijos pagalba būna išaiškinami“, – teigė R. Gecevičiūtė.

„Turime kitokias vagystes. Vagiami stiprieji alkoholiniai gėrimai ir vagys šiuo atveju tikrai neina per tas savitarnos kasas“, – kalbėjo V. Budrienė.

Lietuva sekti užsienio pavyzdžiais ir mažinti savitarnos kasų neketina.

„Tik savitarna. Taip greičiau“, – kalbėjo kalbėjo kita kalbinta mergina.

Esame turėję tokį atvejį, kai žmogus sukčiaudamas savitarnos kasoje bandė įsigyti prekių, kurių vertė siekia net tūkstantį eurų.

„Per rugsėjį apie 70 proc. pirkėjų rinkdavosi apsipirkimą būtent savitarnos kasose“, – sakė R. Gecevičiūtė.

„Pastebime, kad kiekvienais metais skaičius didėja. Mūsų klientai teikia pirmenybę savitarnos kasoms, o ne reguliarioms kasoms“, – teigė E. Krasauskienė.

„Savitarnos kasos jau dabar keičiamos autonominėmis parduotuvėmis, kur pirkėjas pats viską susiperka, išeina be jokio kontakto su žmonėmis“, – kalbėjo A. Vizickas.

„Gali būti, kad mūsų darbuotojai prieina, pasižiūri, jei kyla kažkokių įtarimų. Bet iš esmės mes pasitikime savo pirkėjais“, – sakė E. Krasauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (88)

Savitarnos

kasos yra jėga, labai pigiai galima apsiprekinti.

Nesamoninkas

Nepasakotu nesamoniu. Vakaruose niekur neatsisako tu kasu. Jas kaip tik tobulina. Kaper nesamone

KAIP BUS LIETUVOJE?....

Parodykite bent vieną sritį, kurioje ką nors daroma, kad eiliniam piliečiui būtų geriau, patogiau, saugiau...Su žiburiu nesurasite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS