Seimas ėmėsi siūlymo kelti algas mažiau uždirbantiems valdininkams | kl.lt

SEIMAS ĖMĖSI SIŪLYMO KELTI ALGAS MAŽIAU UŽDIRBANTIEMS VALDININKAMS

  • 2

Seimas ėmėsi dviejų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovų siūlymo kelti atlyginimus mažiau uždirbantiems valdininkams.

Antradienį nedidele balsų persvara po pateikimo pritara tokioms konservatorių Jurgio Razmos ir Rimanto Jono Dagio registruotoms Valstybės tarnybos įstatymo pataisoms. Už jas balsavo 40 Seimo narių, susilaikė 37 parlamentarai.

Vieningai už balsavo konservatoriai, prieš - socialdemokratai, kitų frakcijų atstovų balsų buvo abiejose pusėse. Pataisas toliau svarstyti numatoma gruodžio mėnesį.

„Minimalios algos pakėlimas sudaro tokią situaciją, kad valstybės tarnybos žmonių, kurių kategorijos yra žemos – nuo 1 iki 10, realus atlyginimas priartėjo prie minimalios algos. Iš esmės tai valstybės tarnyboje nėra toleruotina situacija, nes faktiškai mažųjų atlyginimų savininkai – kultūros darbuotojai, menininkai, bibliotekininkai ir visi kiti – patenka į socialiai remtinų grupes, ir faktiškai mes diskredituojame pačią valstybės tarnybą, kai valstybės tarnautojai yra socialiai remtini“, - pataisą pristatė R.J.Dagys.

Valdančiosios Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė konservatorių klausė, iš kokių resursų didinti atlyginimus. „Aš suprantu opozicijos norą užsidėti pliusą, bet būtų labai gerai, jeigu opozicija labai tiesiai įvardintų vieną realų šaltinį. BVP augimo tendencijos, kurios šiandien yra, jos gali labai pasikeisti į blogąją pusę. Ir dar nežinia, ar nereikės biudžeto perskirstymo ateinančių metų viduryje. Todėl geri nori lieka tik gerais norais. Aš irgi būčiau už, jeigu būtų tie 60 mln. litų laisvi. Deja, tokių galimybių kol kas nematau, todėl aš dėl teikiamo siūlymo susilaikysiu, kviečiu ir kitus tai padaryti“, - sakė socialdemokratai.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius tuo tarpu sakė esantis nustebęs, jog būtent socialdemokratai priešinasi mažiausiai uždirbančių atlyginimų kėlimui. „Mane labai stebina, kad tam priešinasi socialdemokratai. Sunku suvokti, kada socialdemokratai iš tikrųjų yra socialdemokratai. Ar čia, Seimo salėje, kai konservatoriai siūlo ir jie balsuoja prieš, tai jie tada jau nebėra socialdemokratai. O socialdemokratais jie būna tik tada, kai susirenka į savo susirinkimus“, - ironizavo opozicijos lyderis.

I.Šiaulienė replikavo, jog gera opozicijai dalinti pasiūlymus dėl algų kėlimo, kai nesi atsakingas už biudžetą. „Labai nenuostabu, kad ir konservatoriai, ir liberalai, kada socialdemokratai valdžioje, jie pasidaro didesni socialdemokratai, negu tikrieji socialdemokratai, nes ne jų biudžetas, galima siūlyti ką nori. Ir PVM pratęsti, ir ką tik nori, ir algas didinti kiek nori“, - sakė socialdemokratų seniūnė.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymo pataisas nuo kitų metų sausio būtų padidintas pareiginės algos koeficientas 1-10 kategorijų valstybės tarnautojams. Nuo 11 iki aukščiausios 20 kategorijų tarnautojų atlyginimai nesikeistų.

Konservatoriai pataisos aiškinamajame rašte nurodo, kad valdininkų algų pakėlimas kitąmet pareikalautų apie 60 mln. litų. Pagal siūlomus pakeitimus, mažiausios kategorijos tarnautojų alga (be priedų, iki mokesčių) didėtų nuo 1350 iki 1552 litų, o dešimtosios kategorijos tarnautojų atlyginimas augtų nuo 2160 iki 2182 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas Br.

Praėjus tiek daug nepriklausomo nuo Rusijos vagiliavimo metų, mus, lietuvius, jau nurašė į istorijos šiukšlyną: Egzistuoja tik penkios posovietinės šalys, kurios galų gale yra sėkmingos kapitalistinėje ekonomikoje: Lenkija, Estija, Baltarusija, Albanija ir Armėnija[1]. Nejaugi pasiduosim, broliai ir seserys lietuviai? Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

be abejo

avinu salyje tai dalima ir sveikintina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS