Seimas kol kas nesiims Darbo kodekse reglamentuoti nuotolinio darbo | kl.lt

SEIMAS KOL KAS NESIIMS DARBO KODEKSE REGLAMENTUOTI NUOTOLINIO DARBO

Seimas nepritarė siūlymui Darbo kodekse reglamentuoti nuotolinį darbą.

Antradienį parlamentarai po pateikimo nepritarė Socialdemokratų partijos frakcijos nario Tomo  Bičiūno siūlymui Darbo kodekse numatyti, kad „darbuotojai turi teisę atsijungti nuo skaitmeninių įrenginių ir būti darbdavių nepasiekiami ne darbo laiku, naktį, poilsio ir švenčių dienomis, jei to nereikalauja darbo pobūdis.“

Už tokią Darbo kodekso pataisą balsavo 60 Seimo narių, 9 buvo prieš, 57 parlamentarai susilaikė. Projektą nutarta grąžinti tobulinti.

Seimo nario T. Bičiūno nuomone, po darbo valandų darbuotojams turi būti užtikrinta teisė į laisvą laiką, į poilsį.

Seimo nario Algirdo Syso nuomone, nuotolinis darbas – tai  laikmečio problema ir ją reikia spręsti. Pasak jo, kai buvo kuriamas naujas Darbo kodeksas niekas negalėjo net prognozuoti apie nuotolinį darbą.

Prieš tokią Darbo kodekso nuostatą pasisakęs Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas mano, kad ją būtų sudėtinga įgyvendinti, nes gali būti įvairių interpretacijų.

Parlamentarai taip pat nutarė nesvarstyti Seimo nario socialdemokrato Lino Jonausko  siūlymo papildyti Darbo kodeksą nuostatomis dėl nuotolinio darbo metu darbuotojų patiriamų darbo išlaidų kompensavimo.

Projektas nesulaikė pritarimo po pateikimo, nes už balsavo 46 Seimo nariai, 2 buvo prieš, 65 parlamentarai susilaikė. Šis projektas irgi grąžintas tobulinti.

Darbo kodekse buvo siūloma numatyti, kad kompensacijos dydį ir jos mokėjimo sąlygas darbdavys privalo suderinti su darbuotoju ne vėliau kaip iki nuotoliniu būdu dirbamo mėnesio pabaigos. Taip pat siūloma numatyti, kad kompensacija negali būti įskaičiuota į darbuotojo darbo užmokestį.

L. Jonausko nuomone, toks reguliavimas galėtų užkirsti kelią galimam darbdavio piktnaudžiavimui, kai išlaidos išvis nekompensuojamos arba įskaičiuojamos į darbuotojo darbo užmokestį.

Šiuo metu Darbo kodekse numatyta, kad, jeigu dirbdamas nuotoliniu būdu darbuotojas patiria papildomų išlaidų, susijusių su jo darbu, darbo priemonių įsigijimu, įsirengimu ir naudojimu, jos privalo būti kompensuotos. Taip pat nurodoma, kad kompensacijos dydį ir jos mokėjimo sąlygas darbo sutarties šalys nustato susitarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS