Seimas po pateikimo pritarė siūlymui didinti išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims | kl.lt

SEIMAS PO PATEIKIMO PRITARĖ SIŪLYMUI DIDINTI IŠMOKĄ SAVARANKIŠKAI DIRBANTIEMS ASMENIMS

Seimas po pateikimo trečiadienį nusprendė pritarti Socialdemokratų frakcijos nario Gintauto Palucko siūlymui didinti išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims, negalintiems vykdyti veiklos dėl COVID-19 pandemijos.

Iš 131 balsavusiųjų 68 buvo už, prieš – 6, susilaikė 57.

Išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui dydį siūloma didinti iki 1,5 minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD).

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, 2021 metais minimalios algos dydis, atskaičius mokesčius sudaro apie 468 eurus. Įstatymo pataisa siūloma padidinti dabar taikomą paramos dydį ir jį priartinti prie 1,5 MVPD dydžio, kuris sudarytų 390 eurų per mėnesį.

Šiuo metu išmoka savarankiškai dirbančiam asmeniui mokama kas mėnesį už praėjusį kalendorinį mėnesį ir yra lygi vienam einamųjų metų MVPD.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Justas Džiugelis teiravosi, kiek papildomai kainuos parama savarankiškai dirbantiems. 

„Matau, siūlote (įstatymo projekto – ELTA) įsigaliojimo datą balandžio 1 d. Tikriausiai esate pagalvoję ir kiek tai kainuos valstybės biudžetui? Iš kur esate numatęs siūlyti paimti šias lėšas? O gal siūlote papildomai skolintis?“ – klausė jis.

G. Paluckas savo ruoštu teigė, kad lėšų poreikis projektui įgyvendinti priklausys nuo to, kokios karantino priemonės bus taikomos artimiausioje ateityje.

„Kalbant apie konkrečias išlaidų apimtis, tai yra lygtis su mažiausiai dviem nežinomaisiais: kam toliau taikysime karantino priemones ir kokį laikotarpį jas taikysime. Todėl apie tai galima šnekėti diskutuojant komitetuose, nes poveikis finansams bus. Tačiau nepamirškime, kad šiandien turime paramos programas ir subsidijoms, kurios yra suprojektuotos. Toks pokytis lygiagrečiai lemtų ir kitų sprendimų priėmimą, t. y. dėl karantino priemonių taikymo imties ir laikotarpio“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu TS-LKD frakcijos narys Mykolas Majauskas, pasisakydamas prieš, akcentavo, kad Vyriausybė jau ėmėsi priemonių spręsdama įvardintas problemas.

„Dar kartą atkreipsiu dėmesį, kad Vyriausybė girdi išsakytą nerimą ir jau ėmėsi konkrečių sprendimų siekdama padidinti išmokas dirbantiems savarankiškai. Tos išmokos yra skiriamos pagal jų sumokėtus mokesčius. Taigi labai aiškus skaidrumo elementas ir motyvacija mokėti mokesčius. Todėl man atrodo, kad kompensacijos ir išmokos veikia, ir jų dabar yra patvirtinta pakankamai“, – tikino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

reikia

visiem mokėti. Sarašai tai diskriminacija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS