Seimas pritarė valstybinės žemės valdymo ir naudojimo pertvarkai | kl.lt

SEIMAS PRITARĖ VALSTYBINĖS ŽEMĖS VALDYMO IR NAUDOJIMO PERTVARKAI

  • 9

Seimas patvirtino žemės valdymo ir naudojimo pakeitimus, kuriais tikslinamas teisinis reguliavimas, mažinama administracinė našta.

Tai daroma, norint nuo kitų metų sausio visoms savivaldybėms atiduoti valdyti valstybinę žemę.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Žemės ir 16 lydinčiųjų įstatymų pataisas.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, įstatymų paketas leis užbaigti nuosavybės teisių atkūrimą, gražinti nuosavybę likusiems 3 tūkst. Lietuvos piliečių.

„Sukurti visi reikalingi kontrolės mechanizmai savivaldybėms, kurioms nuo kitų metų sausio 1-osios perduosime valstybinės žemės valdymą miestuose ir miesteliuose. (...) Kartu sukurtas aiškesnis žemės nuomos santykių principas, procesai, susiję su žemės naudojimo klausimais taps skaidresni“, – ministerijos pranešime sakė S. Gentvilas.

Seimas nustatė, kad servitutus sandoriais galėtų nustatyti savivaldybės – valstybinės žemės miestuose ir miesteliuose valdytojos – ir Valstybinių miškų urėdija, valdanti valstybinius miškus.

Nacionalinei žemės tarnybai suteikta teisė nustatyti servitutus administraciniu aktu ir kitų subjektų patikėjimo teise valdomiems žemės sklypams. Pavyzdžiui, kelio servitutą, servitutą – teisę tiesti centralizuotus bendrojo naudojimo inžinerinės infrastruktūros tinklus.

Efektyviam valstybinės žemės valdymui planuojama steigti Žemės informacinę sistemą, per kurią būtų rengiami sutikimai, teikiami susitarimai ir sutartys, susijusios su valstybinės žemės valdymu ir naudojimu.

Pareigūnams, atliekantiems žemės naudojimo valstybinę priežiūrą, leista duoti privalomuosius nurodymus dėl  pažeidimų pašalinimo bei  patekti į tikrinamas teritorijas ir atlikti neplaninius žemės naudojimo patikrinimus.

Tam, kad valstybinė žemė būtų naudojama efektyviau, leista išsinuomoti valstybinės žemės sklypus statiniams, kurių paskirtis neatitinka pagrindinės žemės sklypo naudojimo paskirties ir būdo, eksploatuoti. Tačiau taip pat nustatomas terminas, per kurį statinių savininkas turėtų pakeisti sklypo paskirtį.

Žemės sklypai nebus formuojami ir valstybinės žemės nuomos sutartys nesudaromos prie Nekilnojamojo turto registre įregistruotų statinių, kurie turi būti griaunami. Taip pat prie įregistruotų apleistų statinių, išskyrus atvejus, kai siekiant naudoti apleistą statinį pagal paskirtį reikalinga atlikti tik remontą.

Siekiant sumažinti apleistų statinių skaičių, suteikiama teisė išsinuomoti jau suformuotus sklypus prie apleistų statinių, nustatant terminą jiems sutvarkyti.

Numatoma, kad atlyginimo už galimybę statyti išnuomotoje valstybinėje žemėje nereikėtų mokėti atnaujinant pastatus, įgyvendinant viešosios infrastruktūros, atsinaujinančių išteklių energetikos projektus ir projektus, susijusius su viešojo intereso tenkinimu.

Savivaldybėse, kuriose nebaigtos nuosavybės teisių atkūrimo procedūros, leista nuosavybės teisėms atkurti  ne tik sklypus individualiai statybai, bet ir kitai ūkinei-komercinei veiklai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Super

Isteigs planetos Žemė informacine sistema:)

nu blin konkretus by bis su akim

kiaušingalvis

Dar

padaugės valdininkų,o tuo pačiu bardako ir korupcijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS