Seimas svarstys, ar bus remiami iš prastovų grįžtantys darbuotojai | kl.lt

SEIMAS SVARSTYS, AR BUS REMIAMI IŠ PRASTOVŲ GRĮŽTANTYS DARBUOTOJAI

Seimas ėmėsi svarstyti „valstiečių“ pataisas, kuriomis siūloma labiau remti nuo krizės nukentėjusius gyventojus, grįžtančius dirbti darbdaviams atšaukus jų prastovas.

Už Užimtumo įstatymo pataisas balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 10, o susilaikė 51.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė paprašė Vyriausybės išvados. Toliau pataisos bus svarstomos gegužės 11 dieną. 

„Valstiečiai“ siūlo nukentėjusioms įmonėms dar keturis mėnesius mokėti subsidijas darbo užmokesčiui, atšaukus darbuotojus iš prastovų: pirmus du mėnesius siūloma dengti 70 proc., o kitus du – 30 proc. darbuotojo algos. Subsidija negalėtų viršyti minimalios mėnesio algos (MMA) – 642 eurų. Subsidijavimas būtų siejamas su įmonių įsipareigojimu išlaikyti darbo vietas.

Intensyvesnis subsidijavimas būtų smulkioms įmonėms, turinčioms iki 10 darbuotojų, bei „žaliojo kurso“ filosofiją atitinkančioms įmonėms.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas skaičiuoja, kad toks siūlymas biudžetui kainuotų daugiau kaip 200 mln. eurų. Jam taip pat kilo klausimas, kodėl analogiškos priemonės „valstiečiai“ nenumatė 2021 metų biudžete, kurį jie parengė, o valdžią perėmę dešinieji tik nedaug pakoregavę tvirtino.  

M. Lingė sako, kad priemonė per dosni, nes leistų subsidijas gauti daugiau įmonių. Pernai paramos po prastovų prašė apie 27 tūkst. įmonių.

Pernai į prastovas išleistiems ir po karantino iš jų grįžusiems darbuotojams valstybė išmokėjo 820 mln. eurų subsidijų. Šiemet biudžete numatyta 180 mln. eurų tik į prastovas išleistiems darbuotojams, o grįžusiems iš jų parama neskiriama.   

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS