Seime grįžo diskusija dėl investicinių sąskaitų: siūlo atsižvelgti į Latvijos ir Estijos modelį | kl.lt

SEIME GRĮŽO DISKUSIJA DĖL INVESTICINIŲ SĄSKAITŲ: SIŪLO ATSIŽVELGTI Į LATVIJOS IR ESTIJOS MODELĮ

Seime svarstant dėl tinkamiausio investicinių sąskaitų modelio, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis siūlo atsižvelgti į kaimyninių Baltijos šalių patirtį.

„Valstybė turi pasirinkti modelį, kas tai yra – ar produktas pensijai, ar produktas ilgalaikiam taupymui, kai sumoki mokesčius tada, kai atsiimi. Yra šalių, kur tam tikrą ribotą kiekį lėšų leidžia investuoti be mokesčių. Modelis gali būti labai skirtingas ir daug šalių pasirenka tai, kas joms atrodo teisinga.

Artimiausios kaimynės mums yra Estija ir Latvija. Ten pasirinktas modelis, kad, kaip ir verslas, neišsiėmęs dividendų gali atidėti pajamų mokesčio mokėjimą, tai taip ir investuojantiems gyventojams leidžiama atidėti mokesčių mokėjimą, jei lėšos neišsiimamos vartojimui“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje teigė V. Plunksnis.

Anot jo, investicinės sąskaitos leistų valstybei palengvinti mokesčių administravimą.

„Privalumas vienas pagrindinių – tai paprastesnis deklaravimas žmogui, reikia tik susižiūrėti, ar išsiėmei iš sąskaitos daugiau, nei įnešei. Ir valstybei mokesčių administravimo našta būtų gerokai mažesnė“, – sakė Investuotojų asociacijos atstovas.

„Trūkumas yra, kad laikinai valstybės mokesčių pajamos būtų mažesnės, nes mokesčiai bus sumokėti vėliau. Egzistuoja rizika, kad žmonės, nesuprasdami, ką daro, prisipirks individualių akcijų“, – pridūrė jis.

Lietuvos gyventojai vieninteliai Šiaurės Europoje neturi galimybės naudotis vadinamąja investicine sąskaita. Ji skirta tik mažmeniniams investuotojams investuoti tik į finansinį turtą.

„Eurostat“ skaičiuojama Lietuvos gyventojų taupymo norma jau ne pirmus metus yra neigiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Senai laikas.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS