Seime – idėja gimus vaikui GPM neapmokestinti 10 tūkst. eurų tėvų pajamų | kl.lt

SEIME – IDĖJA GIMUS VAIKUI GPM NEAPMOKESTINTI 10 TŪKST. EURŲ TĖVŲ PAJAMŲ

Opozicijai priklausantys socialdemokratai siūlo nuo 2022 metų leisti daliai gyventojų susigrąžinti dar daugiau sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Neapmokestinamosioms pajamoms siūloma priskirti tam tikrą dalį metinių pajamų, kurias gautų vaikų susilaukusios šeimos.

Seime įregistruoto Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo iniciatoriai socialdemokratai sako, kad tokio tipo parama padėtų sušvelninti vienkartinius kaštus, kuriuos pagausėjus šeimai patiria tėvai.

„Šis siūlymas taikomas į viduriniąją klasę, dirbančius, mokančius mokesčius. (...) Jie pagrįstai skundžiasi, kad dirba, moka mokesčius, o atgal nieko negauna daugiau negu nedirbantys, nes visos išmokos suplokštintos – gauni tas pačias išmokas, nesvarbu dirbi ar ne. Kažkokia grąža turi būti, kad mokestinė moralė būtų didesnė“, – BNS sakė vienas pataisų teikėjų Gintautas Paluckas.  

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija prognozuoja, kad toks siūlymas padėtų mažinti nelegalų darbą, tuo metu kai kurie parlamentarai įspėja apie dideles valstybės išlaidas bei tai, kad lengvata neduos naudos mažas pajamas gaunančioms šeimoms.

Gimus vaikui – 10 tūkst. eurų tėvų pajamos neapmokestinamos

Neapmokestinamosios pajamos siūloma laikyti 250 bazinės socialinės išmokos (BSI, kuri dabar siekia 40 eurų) dydžio arba 10 tūkst. eurų vieno iš tėvų pajamas už kiekvieną gimusį vaiką.

„Jeigu būtų nustatoma didesnė neapmokestinamųjų pajamų suma, neproporcingai išloštų tie, kurie gautų didesnes pajamas, o tai nėra sąžininga“, – tvirtino G. Paluckas.  

Pasak jo, lengvata būtų taikoma ir savarankiškai dirbantiems.

„Tai jiems būtų vienintelė ženklesnė parama, nes jie socialiai draudžiami, bet tik nuo minimalios algos, todėl jų išmokos mažos“, – aiškino parlamentaras.   

G. Palucko teigimu, kurio šeimos nario pajamos būtų neapmokestinamos, spręstų patys tėvai. Gimus dvynukams, neapmokestinamomis pajamomis būtų laikomos abiejų tėvų pajamos, kiekvieno neviršijančios 10 tūkst. eurų, o gimus pametinukams, lengvata taip pat galėtų naudotis abu tėvai. 

Pixabay nuotr.

Parlamentaras skaičiuoja, kad neapmokestinus 10 tūkst. eurų pajamų, šeima per metus sutaupytų apie 2 tūkst. eurų – tiek, deklaravusi pajamas, galėtų susigrąžinti sumokėto GPM.

G. Paluckas sako, kad ateityje, kaip siūlo valdantieji, įvedus namų ūkio, kaip pajamų mokesčio mokėtojo institutą, 10 tūkst. eurų būtų taikomas bendroms šeimos pajamoms, o ne vieno iš tėvų.

Socialdemokratai skaičiuoja, kad maksimaliai išnaudota lengvata valstybei kainuotų apie 55 mln. eurų.

Nepasieks mažas pajamas gaunančiųjų

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas sako, kad toks siūlymas atitinka idėjinę šeimos rėmimo kryptį, yra nemažai valstybių, kur įvestas apdovanojimo principas, tačiau, pasak jo, pakeitimų priėmimo realumą mažina galimi biudžeto netekimai.

„Šansų neturi. 55 mln. eurų yra labai didelė suma, būtent tiek kainuoja pakelti visiems vaikams išmokas 10 eurų. Manau, kad kur kas svarbiau yra susikoncentruoti į vaiko pinigų sistemos tobulinimą ir spartų vaiko pinigų kėlimą“, – BNS teigė T. Tomilinas.

Visos išmokos suplokštintos – gauni tas pačias išmokas, nesvarbu dirbi ar ne. Kažkokia grąža turi būti, kad mokestinė moralė būtų didesnė.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas abejoja, ar su tokiu siūlymu įmanoma pasiekti deklaruojamus tikslus.  

„Mažas pajamas gaunantys turi ribotas galimybes pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis, dėl jiems jau taikomo aukšto neapmokestinamojo pajamų dydžio“, – BNS teigė komiteto vadovas.  

Jis sako, kad šiuo metu galioja kompleksinė, intensyvi parama šeimoms, auginančioms vaikus: vienkartinė išmoka už kiekviena gimusį vaiką – 440 eurų bei papildoma 70 eurų išmoka kiekvieną mėnesį – vaiko pinigai.

„Tai yra brangios, tačiau pakankamai efektyvios tiesioginių išmokų priemonės, mažinančios šeimų skurdą bei socialinę atskirtį“, – įsitikinęs M. Majauskas. 

Motyvacija legaliai rodyti darbo užmokestį

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė naują būdą remti vaikų susilaukiančias šeimas vadina gera idėja ir puikia motyvacija legaliai rodyti darbo užmokesčio ar kitas pajamas, kurios apmokestinamos GPM.

Pasak jos, tokia lengvata skatintų atsakingumą ir motyvuotų susilaukti vaikų, kai asmenys gauna legalias apmokestinamas pajamas bei geba save išlaikyti.

„Šia lengvata galės pasinaudoti abu šeimos nariai ne tik dėl darbo užmokesčio pajamų, bet ir dėl turto pardavimo, nuomos, dividendų ar kitos veiklos pajamų, nuo kurių nebuvo mokami mokesčiai „Sodrai“ dėl vaiko priežiūros išmokos gavimo“, – pastebėjo ji.

Lengvatos trūkumu D. Čibirienė vadina tai, kad ji negalės būti taikoma GPM, kuris sumokamas už verslo liudijimą.

„Manyčiau būtų teisingiau, kad lengvata būtų taikoma visoms gyventojo pajamoms be išimčių“, – BNS teigė ji.

Jeigu Seimas socialdemokratų pataisą priimtų, atsirastų 59-oji neapmokestinamųjų pajamų rūšis. 

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2019 metais Lietuvoje gimė 27 393 vaikai, 759 arba 2,6 proc. mažiau nei 2018-aisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

vagių gauja vis dar rūpinasi savais - turtingaisiais . Sėdi kgbistai ir planuoja kaip finansiškai pakenkti lietuvai , kokios sodros skolos ?

Vel naujas eksperimentas

tik

nereikia ispusti sumos iki 10000 nes nedaeis pro biurokratvartus liks koks 100 ir ta dar nuplaus;;;;;;
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS