Seime kelią skinasi pataisos dėl priešiškų valstybių įmonių šalinimo iš konkursų | kl.lt

SEIME KELIĄ SKINASI PATAISOS DĖL PRIEŠIŠKŲ VALSTYBIŲ ĮMONIŲ ŠALINIMO IŠ KONKURSŲ

Seimas antradienį po svarstymo pritarė kelių įstatymų pataisoms, leisiančioms iš viešųjų pirkimų konkursų pašalinti priešiškų valstybių įmones bei nutraukti su jomis jau sudarytas sutartis – tokiu atveju tai reikėtų padaryti ne vėliau kaip iki 2025 metų.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius Seimo Ekonomikos komitete pirmadienį teigė, kad įgyvendinti pataisas nebus sunku, o jos būtų taikomos keliems šimtams šalies organizacijų. 

Pataisos yra dalis iš daugybės iniciatyvų, nukreiptų prieš Rusiją ir Baltarusiją, Maskvai pradėjus karą Ukrainoje.

Pataisos leis mobilizacijos, karo ar nepaprastosios padėties metu vandentvarkos, energetikos, transporto, pašto, ypatingos svarbos informacinę infrastruktūrą valdančioms ir kai kurių kitų paslaugų įmonėms lanksčiau spręsti, kada jos gali atmesti pasiūlymus ir nutraukti jau pasirašytas sutartis, kai to reikia norint sumažinti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pataisos taip pat galios įmonėms, įtrauktoms į saugiojo valstybinio duomenų perdavimo tinklo naudotojų sąrašą 

Reguliavimas būtų taikomas institucijoms, kurios dirba nacionalinio saugumo, gynybos srityje, priklauso saugiam tinklui ir yra ypatingos svarbos. Būtų vertinami technologiniai, programinės įrangos pirkimai, kurie gali kelti riziką, be to, būtų draudžiama pirkti iš grėsmę keliančių valstybių.

Dabar vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija kiekvieną atvejį vertina individualiai. 

Galutinį sprendimą dėl Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, Viešųjų pirkimų bei Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, įstatymų pataisų Seimas priims ketvirtadienį.

Jeigu Seimas jas priims, pakeitimai įsigalios, kai juos pasirašys prezidentas.

Gairės: karas Ukrainoje, priešiškos valstybės, konkursai, įmonės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS