Seime registruotas 2021 metų biudžeto projektas | kl.lt

SEIME REGISTRUOTAS 2021 METŲ BIUDŽETO PROJEKTAS

Seime registruotas Vyriausybės trečiadienį patvirtintas 2021 metų deficitinio valstybės biudžeto projektas su lydinčiųjų įstatymų pakeitimais.

Jų pateikimas Seimui numatytas antradienį.

Premjeras Saulius Skvernelis projektą vadina tvariu ir socialiai atsakingu, anot premjero, jame nėra numatytas perteklinis išlaidavimas.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad biudžetas kartu su visomis europinėmis lėšomis yra  maždaug panašaus lygio kaip šių metų faktinė situacija. Pasak jo, 2021 metams naujų ilgalaikių ir reikšmingų valstybės įsipareigojimų nėra prisiimama.

Ministras neatmeta, kad kitais metais biudžetas gali būti koreguojamas, pasauliui tęsiant kovą su koronavirusu bei tvyrant geopolitinėms įtampoms.

Ekonomistai sako, kad siūlomas kitų metų biudžeto variantas suteikia Lietuvai istorinę galimybę transformuoti ekonomiką ir užtikrinti ateities augimo potencialą, tačiau taip pat kelia rizikų, kad netinkamai panaudotos lėšos gali paskatinti ūkio perkaitimą ir infliacijos augimą. 

2021 metų biudžeto projektas, kuris parengtas planuojant ne didesnį kaip 5 proc. bendrojo vidaus produkto valdžios sektoriaus deficitą Šių metų valdžios sektoriaus deficitas – skirtumas tarp išlaidų ir pajamų – gali siekti 8,8 proc. BVP.

Numatoma, kad valstybės biudžeto pajamos kitąmet, palyginti su patvirtintomis šiemet, mažės 1,3 proc. iki 11,385 mlrd. eurų, o išlaidos augs 21,2 proc. (2,712 mlrd. eurų) iki 15,49 mlrd. eurų. Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 4,105 mlrd. eurų – 3,3 karto daugiau nei patvirtinta šiemet (1,248 mlrd. eurų). 

Šiais metais valstybė didino išlaidas dėl koronaviruso, bet biudžeto pajamos ir išlaidos nebuvo peržiūrėtos. 

2021 metų biudžeto projektą svarstys baigiantys kadenciją parlamentarai, o iki Kalėdų patvirtins jau naujas Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS