Seime – siūlymai nemažinti GPM arba griežčiau riboti mažesnio tarifo ribas | kl.lt

SEIME – SIŪLYMAI NEMAŽINTI GPM ARBA GRIEŽČIAU RIBOTI MAŽESNIO TARIFO RIBAS

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant laikinai, iki metų pabaigos penkiais punktais iki 15 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM), „valstiečiai“ siūlo tarifo nekeisti. Kita Seimo narių grupė GPM mažinimui neprieštarauja, tačiau mažesnį tarifą siūlo taikyti tik pajamoms iki vieno vidutinio darbo užmokesčio.

„Valstiečiai“ – prieš GPM tarifo mažinimą

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, Teisės ir teisėtvarkos, Biudžeto ir finansų bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetų vadovai Agnė Širinskienė, Valius Ąžuolas ir Guoda Burokienė, o taip pat Aušrinė Norkienė, Vida Ačienė, Audronė Jankuvienė, Laimutė Matkevičienė ir Tomas Tomilinas registravo siūlymą GPM nekeisti.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys T. Tomilinas sako, kad šalies vadovo siūlyme dėl GPM mažinimo „rizikų yra daugiau nei galimos naudos“.

„Savivaldybių biudžetai jau dabar yra tokioje neidealioje būklėje, matome, kad pinigai galimai nueis ne į vartojimą, o taupymą, kas šiuo metu nėra labai aktualu. Trečia, bus negatyvus poveikis skurdo ir nelygybės rodikliams“, – BNS sakė T. Tomilinas.

Pasak A. Širinskinės, GPM mažinimas didžiausią poveikį turės tiems, kurių atlyginimai yra dideli, ir tikėtina, kad tų papildomų pajamų jie nenaudos, o kaups.    

Savivaldybių biudžetai jau dabar yra tokioje neidealioje būklėje, matome, kad pinigai galimai nueis ne į vartojimą, o taupymą.

Ji pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimus, kad GPM mažinimas bendrą skurdą padidins 2,5 proc., o tarp senyvo amžiaus žmonių – 2,3 proc.

„Tai rodo, kad atotrūkis tarp mažas ir dideles pajamų gaunančių žmonių tik didės“, – BNS teigė A. Širinskinė.

„Valstiečiai“ siūlo sparčiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), kuris dabar siekia 350 eurų.  

„Turime sparčiau didinti NPD, nes tai socialiai teisinga ir labiausiai skatina vartojimą. Diskutuosime ir dėl spartesnio NPD didinimo. Mus tinka tokia priemonė“, – tvirtino T. Tomilinas.

Grupė Seimo narių – už GPM mažinimą tik mažiausių pajamų gavėjams

Kita grupė parlamentarų siūlo nuo liepos iki gruodžio pabaigos taikyti 15 proc. GPM visų darbuotojų pajamoms iki vieno vidutinio darbo užmokesčio - 1358,6 euro.

Tokio siūlymo iniciatoriai valdantiesiems priklausantis socialdarbietis Gediminas Kirkilas, socialdemokratė Rasa Budbergytė, konservatorė Irena Degutienė, „valstiečių“ frakcijai priklausantis Naglis Puteikis ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai Povilas Urbšys ir Algirdas Butkevičius. 

Prezidentas siūlo 5 punktais mažinti GPM ir 50 eurų – iki 400 eurų padidinti NPD. Jeigu Seimas jiems pritartų, nauji tarifai įsigaliotų nuo liepos.

Nuo 20 proc. iki 15 proc. GPM siūloma mažinti laikinai – iki metų pabaigos ir taikyti jį darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – pirmąjį šių metų ketvirtį tai būtų 3724 eurai (iki mokesčių).

Dabar 20 proc. GPM taikomas pajamoms iki 7 VDU, o virš – 32 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kodėl nepriimą progresyvinio mokesčio?Uždirbi 5 tūkstančius ir daugiau ,daugiau ir moki valstybei .Moki didesni procentą Uždirbi mažiau mažesni procentą moki.Matyt seimūnai ir kiti valdantis bijo skriausti turtuolių?Didele našta tenka eiliniam piliečiui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS