Seime skinasi kelią pataisos dėl kainų reguliavimo | kl.lt

SEIME SKINASI KELIĄ PATAISOS DĖL KAINŲ REGULIAVIMO

Seime skinasi kelią pataisos, leisiančios Vyriausybei ekstremalios situacijos metu reguliuoti kainas.

Seime jas antradienį pristatė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Seimo liberalams iškart nepavyko užblokuoti pataisų pateikimo – nespėjus įsigilinti jie prašė padaryti pertrauką iki kito posėdžio. Tačiau dėl to balsuojama nebuvo, apsispręsta dėl pertraukos balsuoti vėliau. 

Vėliau antradienį Seimas balsuos, ar pritarti, kad pataisos Seime būtų svarstomos. Jeigu pritars, pakeitimus iškart svarstys komitetai ir po pietų parlamentarai balsuos dėl jų priėmimo.  

Ministras E. Jankevičius Seime patikino, kad įstatymo pataisos „dar nereiškia, kad jau kitą dieną kainos būtų reguliuojamos“.

„Kainų reguliavimo gal neprireiks, bet Vyriausybei įgaliojimus turėti reikia“, – pareiškė jis. 

Pasak E. Jankevičiaus, pastaruoju metu vartotojų teisių specialistai gauna daug informacijos apie išaugusias dezinfekavimo skysčio, kaukių ar respiratorių kainas.

„Nesąžiningi perpardavinėtojai labai greitai išperka paklausias prekes ir po valandos jas perpardavinėja ženkliai brangiau“, – teigė ministras.

Liberalas Simonas Gentvilas abejojo, ar kainų reguliavimas yra ekonomiškai veiksmingas. Ekonomikos komiteto narys Eugenijus Gentvilas priekaištavo, kad valdžia pati kalta, jog ilgai neleido  gaminti dezinfekavimo skystį.

Pagal siūlomas pataisas, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija parengtų būtinų prekių ir paslaugų sąrašą, o kainų pokyčius stebėtų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Nustačius jų  trūkumą ar gamintojų bei pardavėjų piktnaudžiavimą, Vyriausybė galėtų pradėti reguliuoti kainas.

Vyriausybė teigia, kad tokia priemonė padėtų pažaboti nesąžiningus apsaugos priemonių perpardavinėtojus, tačiau kritikai teigia, kad tai paskatintų juodąją rinką.

Pasak Vyriausybės, šiuo metu kai kurios Europos Sąjungos narės jau ėmėsi panašių priemonių, pavyzdžiui, Prancūzijoje reguliuojamos dezinfekcinio skysčio kainos.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra išsakęs nepritarimą tokiai iniciatyvai – jo teigimu, prekės su reguliuojamomis kainomis išnyktų iš rinkos.

Siūlymą taip pat kritikavo Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS