Seime skinasi kelią siūlymas branginti mėgėjų žvejybą | kl.lt

SEIME SKINASI KELIĄ SIŪLYMAS BRANGINTI MĖGĖJŲ ŽVEJYBĄ

Seimas pradėjo svarstymus, ar du–keturis kartus pabranginti mėgėjų leidimus žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose.

Leidimų žvejoti dvi paras kainą siūloma didinti nuo 1,4 iki 3 eurų, mėnesį – nuo 5 iki 15 eurų, o vienerius metus – nuo 14 iki 50 eurų.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Mėgėjų žvejybos įstatymo pataisas: už balsavo 65, prieš buvo 18, o  susilaikė 35 parlamentarai.

Pataisas pateikė trys Aplinkos apsaugos komiteto nariai: pirmininkė konservatorė Aistė Gedvilienė, aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas ir socialdemokratas Linas Jonauskas.

A. Gedvilienė teigė, kad iniciatyva brangti žvejybą atėjo iš žvejų.

„Projektas atėjo iš pačių žvejų siunčiamų signalų, kad valstybės turtą, tai yra žuvų išteklius tikrai labai pigiai arba pernelyg pigiai išdaliname“, – pristatydama pataisas teigė parlamentarė.

Projektas atėjo iš pačių žvejų siunčiamų signalų, kad valstybės turtą, tai yra žuvų išteklius tikrai labai pigiai arba pernelyg pigiai išdaliname.

 

„Kita vertus, nors skamba tris kartus ar du kartus, bet kainos vis tiek lieka gana simbolinės. (...) Jeigu žmonės tikrai turi hobį ir eina žvejoti kelis kartus per savaitę ar mėnesį, 50 eurų tikrai nėra ta suma, kuri galėtų išgąsdinti, juo labiau kad investuojama į savo meškerę, aprangą ir kitą atributiką, tikrai didžiuliai pinigai. Tai jau leidimą nusipirkti ir su valstybe pasidalinti ateities investicijomis, man atrodo, neturėtų būti labai didelė problema sąmoningam žvejui “, – tvirtino A. Gedvilienė.

L. Jonauskas skaičiavo, kad pabrangintas žvejybos leidimas dienai kainuotų 13 centų.

„13 centų tikrai nėra per brangu už galimybę vieną dieną žvejoti ir dar ne tiktai žvejoti, bet jeigu moki žvejoti ir pasiimti sugautą žuvį, kiek tai leidžia žvejybos taisyklės“, – kalbėjo jis.  

A. Gedvilienės duomenimis, Lietuvoje yra apie 300 tūkst. žvejų mėgėjų. Jiems parduodant žvejo bilietus surenkama 1,4–1,6 mln. eurų.

Jei pataisos būtų priimtos, nemokamą žvejo bilietą būtų galima gauti iki 18 metų. Pasak A. Gedvilienės, taip norima patraukti daugiau jaunų žmonių į žvejybą. 

Šiuo metu žvejoti nemokamai be leidimų turi teisę asmenys iki 16 metų, pensininkai bei neįgalieji.

Pasak A. Gedvilienės, padidinus įkainius, kurie nebuvo keisti 11 metų, planuojama surinkti daugiau lėšų ir investuoti į vandens telkinius, įžuvinima, žuvies išteklių atkūrimą.  

Be to, siūloma dukart brangti ir mėgėjų leidimus žvejoti kai kuriuose privačiuose telkiniuose. Parai toks leidimas kainuotų 5 eurai, savaitei – 15 eurų, o mėnesiui – 30 eurų.

Už vienos paros leidimą lašišų ir šlakių limituotai žvejybai tektų sumokėti 15 eurų, jei žvejojama paleidžiant visas sugautas lašišas ir šlakius – 5 eurus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Janis

Seime skinasi kelią kaip greičiau išnaikinti lietuvius tik smaugia ir smaugė tie seimo veltedziai jau nežino kaip pasmaukti tą zmogeli

ai

nuimkit islaikytiniams beretnykams pensijas ir nereiks nieko branginti

Išvada

Matyt, ukrainai pinigų trūksta....dar pensijas sumažinkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS