Seime skinasi pataisos dėl sankcionuotų įmonių administratorių | kl.lt

SEIME SKINASI PATAISOS DĖL SANKCIONUOTŲ ĮMONIŲ ADMINISTRATORIŲ

Seimas po svarstymo pritarė pataisoms, kaip Lietuvoje bus valdomas turtas, jų savininkams pritaikius Europos Sąjungos (ES) sankcijas.

Pakeitimų svarstymas įvyko be jokių diskusijų. Už balsavo 116 Seimo nariai, o susilaikė vienintelis socialdemokratas Algirdas Sysas. Jis teigė, kad pataisos gali prieštarauti Konstitucijai. 

„Man neaišku. (...) Sveiku protu skaitant Konstituciją ir tai, kas ten (pataisose – BNS) pasiūlyta, nesusiję dalykai. Konstitucijoje juk parašyta, kad nuosavybė neliečiama. Nušalinamas šeimininkas, statomas administratorius ir visos pajamos eina į specialią sąskaitą“, – teigė jis.

„Man niekas neatsako, kad pataisos neprieštarauja Konstitucijai“,  – pridūrė jis.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko teigimu, pataisos leis greičiau paskirti Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ laikinąjį administratorių – jos veikla sutriko po to, kai Europos Sąjunga (ES) kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam jos savininkui, Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, įmonės sąskaitos buvo įšaldytos ir galiausiai įmonės veikla praėjusį savaitgalį sustabdyta.  

Pataisos numato, kad turėtų būti skiriamas laikinasis administratorius juridiniams asmenims ir jų turtui, kuriam taikomos sankcijos. Be to, siūloma, kad įšaldytas turtas galėtų būti realizuojamas paverčiant jį pinigais ir lėšas saugant depozitinėse sąskaitose.    

Sankcionuotų įmonių administratorius parinktų finansų ministras arba Lietuvos bankas. Administratoriai būtų skiriami iškart, kai Seime nauja redakcija bus priimta – tai numatoma padaryti po Velykų.   

Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis BNS yra sakęs, kad laikinasis administratorius galėtų aukcione realizuoti greitai gendantį ar nuvertėjantį turtą, o pasibaigus sankcijoms būtų nuspręsta, ką su juo daryti.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, per pastarąjį mėnesį ES įvedus sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei Lietuvoje pradėjus jas įgyvendinti, pastebėta, kad būtina tobulinti ir efektyvinti sankcijų įgyvendinimą, stiprinti koordinavimą.

Dėl Lietuvoje taikomų ES finansinių sankcijų, susijusių su Rusija ir Baltarusija, bendra įšaldytų lėšų suma dabar siekia apie 22 mln. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS