Seime – suvaržymai energetikos projektuose dalyvauti su Astravo AE susijusioms įmonėms | kl.lt

SEIME – SUVARŽYMAI ENERGETIKOS PROJEKTUOSE DALYVAUTI SU ASTRAVO AE SUSIJUSIOMS ĮMONĖMS

Seime baigiami svarstymai, kaip dar labiau suvaržyti galimybes strateginiuose šalies energetikos projektuose dalyvauti užsienio ir Lietuvos įmonėms, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusioms su Astravo atomine elektrine (AE) Baltarusijoje.

Siekiama, kad energetikos įmonės vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai privalėtų pranešti ne tik apie ketinamus sudaryti sandorius, bet ir esminius jau pasirašytų sutarčių pakeitimus.

Komisijai tektų pranešti apie sandorius, nepriklausomai nuo jų vertės, jei įmonės turi duomenų, kad sandorio šalis tiesiogiai ar per tarpininkus dalyvauja Astravo AE statyboje.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas sako, kad pastaruoju metu nuolat pasiekdavo informacija, kad energetikos įmonės perka arba ketina įsigyti įrangą, pavyzdžiui, elektros kabelių ir energijos kaupimo baterijų, iš gamintojų ar tiekėjų, kurie taip pat dalyvauja Astravo AE projekte.

„Seimas yra pripažinęs Astravo AE nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Todėl įmonės, prisidedančios prie Astravo AE statybos ar jos veiklos, neturėtų gauti užsakymų Lietuvoje“,  – teigė L. Kasčiūnas. 

Dabar įmonės į komisiją turi kreiptis, kai būsimo sandorio vertė viršija 10 proc. jų pajamų.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė griežtinimus numatančių dviejų įstatymų – Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos bei Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių – pataisoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lyda

Šaunu

Jonas

Kuo greičiau mus apginti nuo pigios energijos.Šaunuoliai, tik metus valdžioje, o tiek daug nuveikta....net graudu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS