Seime – svarstymas, ar ginkluotės gamintojams leisti kurtis LEZ | kl.lt

SEIME – SVARSTYMAS, AR GINKLUOTĖS GAMINTOJAMS LEISTI KURTIS LEZ

Seimas antradienį svarstys Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymą leisti šalies ir užsienio gynybos pramonės įmonėms kurti technologijas bei gaminti įvairią ginkluotę mokesčių lengvatų zonose.

Laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) pagrindų įstatymo pakeitimu siūloma nuo 2024 metų atšaukti iki šiol galiojusį draudimą LEZ  užsiimti veikla, susijusia su valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimu, taip pat ginklų, šaudmenų, sprogmenų gamyba, laikymu ar pardavimu.

Ekonomikos komiteto narys Gintautas Paluckas BNS teigė, kad galimybėmis LEZ įsikurti saugumo ir gynybos pramonei buvo domėtasi ir anksčiau, tačiau šiuo metu suaktyvėjimas išaugo.   

„Pirmiausia taikosi tos gynybos pramonės įmonės, kurios jau yra kažką nuveikusios, ne visai startupai, tai yra ir dronų gamintojai, tam tikri elektroninių, skaitmeninių ryšio gaminių gamintojai“, – teigė G. Paluckas.

Jis taip pat sakė, kad tokios įmonės dėl saugumo galės kurtis ne visuose LEZ.

„LEZ operatoriai spręs, ar priimti tas įmones, nes kai kurioms gynybos pramonės įmonėms taikoma daug įvairiausių kitų, saugumo reikalavimų. Ne visiems LEZ tai (gynybos pramonės įmonės – BNS) gali būti priimtina, – kalbėjo G. Paluckas.    

„Aišku, dar reikia žiūrėti, kur vietos yra ir pagal... gal kokie klasteriai galėtų formuotis. Jeigu sunkesnė pramonė, tai, matyt, žiūrėtų prie Klaipėdos, nes jeigu reikėtų plukdytis kažkokius sunkesnius komponentus jūra, ten būtų patogiau. Jeigu kalbėti apie elektroniką, tai Kaunas, ten dronai visokie galėtų... Marijampolės LEZ būtų arčiau Lenkijos“, – svarstė parlamentaras.  

Draudimas LEZ verstis tokia veikla galioja nuo 1995 metų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS