Seimo komitetas – prieš pajamų mokesčio savivaldybėms tvarkos keitimą | kl.lt

SEIMO KOMITETAS – PRIEŠ PAJAMŲ MOKESČIO SAVIVALDYBĖMS TVARKOS KEITIMĄ

  • 0

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) tikriausiai nesiūlys nuo 2015 metų keisti gyventojų pajamų mokesčio ( GPM) skirstymo savivaldybėms tvarkos.

„Sugriautume, suardytume visų savivaldybių kitų metų biudžetus“, - trečiadienį pareiškė komiteto vadovas socialdemokratas Bronius Bradauskas, aptariant pagalbos galimybes įsiskolinusiam Vilniui.

„Gal ne taip, kaip siūloma, gal santykį daryti 30:70, gal 40:60 proc. Reikia tai svarstyti, skaičiuoti“, - sakė B.Bradauskas.

„Gelbėdami Vilnių, žlugdome periferiją“, - pareiškė Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Gylys.

Konservatorius Andrius Kubilius pasigedo informacijos apie Vilniaus išlaidas.

GPM perskirstymo pokyčiams nepritaria ir Finansų ministerija - jos Savivaldybių biudžetų skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Kriūka pareiškė, kad kitais metais keisti sistemos neįmanoma. Pasak jo, siūlymą reikia „labai atidžiai peržiūrėti“.

„Poreikis lėšų būtų didesnis negu dabar mažoms savivaldybėms. Per 2015 metus reikia su savivaldybėmis detaliai skaičiuoti ir žiūrėti“, - teigė ministerijos atstovas.

Socialdemokratas Antanas Nesteckis pasiūlė sugriežtinti gyvenamosios vietos deklaravimą ir tai, pasak jo, leis savivaldybėms, kuriose gyvens daugiau žmonių, surinkti daugiau pajamų.
BFK narys Andrius Palionis taip pat siūlo, kad žmonės tinkamai deklaruotų gyvenamąją vietą, tai galėtų geriau kontroliuoti ir įmonių buhalteriai.

BFK narys liberalas Kęstutis Glaveckas Seime yra užregistravęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurios leistų skolose paskendusiai Vilniaus miesto savivaldybei pasilikti daugiau surenkamų pajamų iš GPM. Parlamentaras siūlo nuo kitų metų  50 proc. GPM skirti tai savivaldybei, kurios teritorijoje gyventojas būtų registruotas ar nuolat gyventų, o kitą dalį - tai savivaldybei, kurios teritorijoje GPM mokantis gyventojas dirbtų.

Vilniaus vicemeras „darbietis“ Jonas Pinskus parlamentarus tikino, kad pritarus K.Glavecko pataisai, mažos savivaldybės būtų skatinamos kurti darbo vietas, kad surinktų daugiau pajamų.
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narė Rita Tamašunienė pareiškė, kad tokios pataisos „sujauktų sistemą“.

Vilniaus miesto savivaldybė norėtų, kad jai būtų palieka 55 proc. jos teritorijoje surenkamo GPM.

Nuo kitų metų GPM dalį tenkančią Vilniui siūloma didinti dar 2 procentiniais punktais - iki 50 proc. Pernai GPM dalis Vilniui didėjo nuo 42 iki 48 procentų.

K.Glaveckas siūlė greičiau priimti sostinės įstatymą ir ten numatyti, kaip turėtų būti GPM surenkamas.

Dabar Lietuvos gyventojų GPM įskaitomas į tos savivaldybės biudžetą, kurios teritorijoje gyventojas yra registruotas ir turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS