Seimo komitetas – prieš subsidijas už prastovas „Belorus“ sanatorijai | kl.lt

SEIMO KOMITETAS – PRIEŠ SUBSIDIJAS UŽ PRASTOVAS „BELORUS“ SANATORIJAI

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas dar kartą nepritarė „valstiečių“ siūlymui ir toliau mokėti subsidijas už prastovas Baltarusijai priklausančios Druskininkų sanatorijos „Belorus“, kuriai pritaikytos Europos Sąjungos (ES) sankcijos, darbuotojams.

Toks sprendimas priimtas antradienį, apsvarsčius kelių parlamentarų pateiktas Užimtumo bei Garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiam ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymų pataisas: keturi parlamentarai pritarė subsidijų mokėjimui, o aštuoni susilaikė.   

Pataisas, kuriomis siūlyta tęsti subsidijas už prastovas, pateikė „valstiečiai“ Tomas Tomilinas, Zenonas Streikus, Linas Kukuraitis ir „darbietis“ Mindaugas Puidokas. 

Tai ne pirmas kartas, kai komitetas svarsto pataisas dėl subsidijų Belorus“ darbuotojams mokėjimo. Joms jis nepritarė ir praėjusią savaitę. Tačiau tuomet jis pritarė, kad jiems būtų mokamos specialios sankcijų taikymo išmokos.  

Subsidijų už prastovas mokėjimas „Belorus“ nutrauktas, ES įvedus sankcijas Baltarusijos prezidento administracijoje veikiančiai Vyriausiajai ūkio valdybai, kuriai priklauso sanatorija. Todėl Seimui buvo pateiktos pataisos dėl kitokios finansinės paramos – sankcijų taikymo išmokos – jos darbuotojams, kurių dauguma yra Lietuvos piliečiai.

„Kuo mažiausiai norisi, kad šiuo pirmu kartu nebūtume pirmūnai bausdami ne Baltarusijos piliečius, o savo žmones, kurie dirba toje įstaigoje“, – kalbėjo buvęs socialinės apsaugos ministras „valstietis“ L. Kukuraitis.  

Jis apgailestavo, kad į diskusijas iš esmės neįtraukiama Druskininkų savivaldybė, nes „ant jos kris socialinė našta“. „Belorus“ dirba beveik 400 žmonių, iš jų apie 350 – lietuviai.

„Ji turės mokėti socialines pašalpas, kai žmonės neįsidarbins, iš savo lėšų“, – įspėjo L. Kukuraitis.

Parlamentaras klausė, kas bus daroma, jeigu dalis sanatorijos darbuotojų nenorės išeiti iš darbo: „Vyriausybė ateis su nauju įstatymu?“

„Belorus“ darbuotojai antradienį rengia simbolinę akciją dėl jų darbovietei pritaikytų sankcijų ir sanatorijos ateities.

Įstatymų pataisomis, dėl kurių Seimas apsispręs ketvirtadienį, siūloma įteisinti sankcijų taikymo išmoką, kuri būtų mokama atleistiems darbuotojams, jei darbdaviams pritaikytos ES sankcijos, taip pat uždrausti remti  įmones, kurioms pritaikytos sankcijos, – jos negautų įdarbinimo paramos, paramos darbo vietoms steigti ar įdarbinimo pagal pameistrystės sutartį, joms būtų nutrauktos subsidijos už prastovas. 

Sankcijų taikymo išmoka būtų 77,58 proc. dviejų darbuotojo vidutinių darbo užmokesčių dydžio, bet ne daugiau kaip 2890 eurai, arba dviejų vidutinių šalies darbo užmokesčių dydžio.

Darbuotojams, kurie įmonėje nebus išdirbę 12 mėnesių, išmoka sieks jų pajamų vidurkį, bet ne daugiau kaip 2890 eurų.  

Tokia išmoka būtų mokama iš Ilgalaikio darbo išmokų fondo. Vidutinis šalies darbo užmokestis 2020 metų trečią ketvirtį siekė 1443 eurus.

Tokia parama „Belorus“ darbuotojams būtų mokama ne ilgiau kaip vienerius metus. Ją gautų tiek darbdavio iniciatyva atleisti, tiek patys darbą sanatorijoje palikę žmonės, tiek nutraukę darbo sutartį šalių susitarimu. 

Sanatorijos darbuotojai buvo likę be pajamų, kai įstaigos banko sąskaitos buvo įšaldytos

Lietuva pritaikė išimtį, kad sanatorijos darbuotojams būrų išmokėtos algos.

„Belorus“ sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei pritaikomos tarptautinės sankcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

uzdaro

gydymo istaiga lietuvos zmones i gatve garsiai saukdami laisve Baltarusijai kas sekantis

To tegu...

Ar durnyne atsirado internetas?O gal vatnikai pragydo?

Tegul broilerynas

su senių tvarteliu iš savo kišenės moka. Čia jų darbo kišantis ne į savo reikalus, rezultatas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS