Seimo komitetas remia prezidentės veto dėl šilumos punktų | kl.lt

SEIMO KOMITETAS REMIA PREZIDENTĖS VETO DĖL ŠILUMOS PUNKTŲ

Parlamentinis Seimo Ekonomikos komitetas mano, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymai dėl šilumos punktų priežiūros yra svarstytini.

Komitetas trečiadienį pritarė prezidentės siūlymams. Ji vetavo pataisas, kuriomis su šilumininkais susijusioms įmonėms nuo birželio Seimas siūlė leisti vėl grįžti į šilumos punktų priežiūros verslą. Ketvirtadienį Seimas apsispręs, ar priimti prezidentės pataisas.

Prezidentė siūlo, kad pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtoju negali būti šilumos tiekėjas, kuris tiektų šilumą tam namui, ir gyventojai, susiję su šilumos tiekėju darbo santykiais. Išimtis būtų taikoma tiems žmones, kurie gyventų tame name ir patys prižiūrėtų savo ar gyvenamo namo bendrijai priklausančius kitus namus.

Taip pat prezidentė siūlo prie šilumos punktų neprileisti fizinių ir juridinių asmenų, kurių ūkinė veikla apima kuro ruošą ar tiekimą. O taip pat asmenis, kartu su šilumos tiekėjais priklauso susijusių įmonių grupei.

Šalis vadovė nevetavo tų Seimo priimtų pataisų, kuriomis siūloma įpareigoti Kainų komisiją sukurti vieningą šildymo sąnaudų daugiabučiuose namuose palyginimo metodiką, kuri turėtų leisti palyginti šilumos sunaudojimą skirtinguose namuose ir skirtingais metais.

Prezidentės patarėjas Nerijus Rasburskis informavo, kad dabar 25 proc. šalies daugiabučių turi bendrijas, o kitus namus prižiūri administratoriai.

Šilumos punktų priežiūrą D.Grybauskaitės iniciatyva 2011 metų spalį Seimas buvo itin sugriežtinęs - uždraudė šiuos šilumos punktus prižiūrėti bet kokiais ryšiais susijusioms su šilumos tiekėjais įmonėms. Tačiau vėliau kelis kartus Seimas pataisas svarstė ir draudimus liberalizavo.

Dabar įstatymas pastatų šildymo sistemas draudžia prižiūrėti šilumos tiekėjams ar su jais susijusioms įmonėms, apskaitos prietaisų gamintojams, šilumai gaminti naudojamo kuro prekiautojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS