Seimo komitetas – už papildomus elektroninių cigarečių prekybos ribojimus | kl.lt

SEIMO KOMITETAS – UŽ PAPILDOMUS ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ PREKYBOS RIBOJIMUS

Seime kelią skinasi pataisos, draudžiančios į Lietuvą tiekti elektronines cigaretes ir pildykles, turinčias pridėtinio kvapo ir skonio, išskyrus tabako.

Be kita ko, poįstatyminiuose dokumentuose siūloma numatyti konkrečias leidžiamas chemines medžiagas elektroninėse cigaretėse ir jų pildyklėse, suteikiančias joms tabako kvapą ir skonį. Nereikėtų įspėjimų apie galimą žalą sveikatai ant pakuočių, jeigu šių produktų sudėtyje nėra nikotino.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritarė tokiems Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimams. Dabar jas svarstys Seimas. 

Komitetas taip pat pritarė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) siūlymui apriboti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių, kurių skystyje nėra nikotino, dydį. Dabar rinkoje draudžiama prekiauti šiais produktais, jei į juos telpa daugiau negu 10 mililitrų skysčio su nikotinu.   

„Norėtume, kas tas draudimas būtų taikomas bet kokiam elektroninių cigarečių skysčiui – ne tik su nikotinu“ – komitete teigė NTAKD laikinoji direktorė Gražina Belian .

„Matome, kad tos pildyklės yra pakankamai didelės talpos, o jeigu jame nėra nikotino, nereiškia, kad tas skystis nėra pavojingas ar kenksmingas“, – tvirtino G. Belian.

Seimas Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė tokį pasiūlymą pavadino „nesąmone“.

„Vietos fantazijai pilna – tuoj atsiras specialūs, daugiakartinio naudojimo įvairiaspalviai indeliai, skirti susimaišyti tirpalą  ir visi norės tų gražių įvairiaspalvių indelių“, – teigė ji. 

Gydytojas toksikologas Robertas Badaras sako, kad elektroninių cigarečių problemos prasidėjo, kai į jas pradėti dėti sintetiniai kanabinoidai – medžiagos, kurios „kaip chameleonas keičia savo rūbą“.

Psichologas, paauglių konsultantas Liudas Sinkevičius sako, kad per metus padaugėjo pacientų, rūkančių elektronines cigaretes.

„Penkis-šešis kartus per pusę metų padaugėjo vaikų, kurie pilasi sintetinius smailus. Pats konsultavimas nebetenka prasmės, nes vaikai nebesiorientuoja, jiems jau reikia kitos pagalbos. Sprendimai turi būti greiti, nes padėtis yra ekstremali“, – komitete teigė jis.

Nuo 2022 metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su įvairiais skoniais ir kvapais, tačiau jomis ir toliau prekiaujama. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

engineer to tam žemiau

yra ten pakankamai elektronikos, yra CPU, yra oro srauto daviklis, kaitinimo elementas, kt. smulkmenų. dėl pavadinimo tegul komentuoja kalbininkai

vguilmnbvgt

Kuo čia dėta ta elektronika? Juk rūko smilkalus, ne elektroninius tekstus, ir ar iš viso ten yra kokia elektronika? Nusibodo tas kalbininkų generuojamas debilizmas. Reikėtų naikinti visokias struktūras, kuriančias kalbos nesąmones. Tiesiog koktu klausytis beprotiško kirčiavimo, kai žodžiai netenka prasmės arba tiesiog ignoruojamas nusistovėjęs žodžių vartojimas, užrašytas ilgosiomis raidėmis - idiotizmas kirčiuoti tik pirmą ar paskutinį skiemenį. Lietuvių kalba buvo iki šiol žymiai tobulesnė už surogatines anglų, prancūzų, vokiečių su visokiais priešdėliais ir begalybe vieno žodžio prasmių. Mašininis vertimas iš tų kalbų dažnai būna beprasmis, nebeaišku būna kokios giminės asmuo, net apie ką kalbama. Todėl nėra reikalo ir negalima mėgdžioti tų kalbų taisyklių. Mano organizmas tiesiog nepriima angliško tarimo, galiu tik skaityti

...

O benzopirenas - mažiau nuodingas ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS