Seimo Kultūros komitetas pritarė kitų metų valstybės biudžeto projektui | kl.lt

SEIMO KULTŪROS KOMITETAS PRITARĖ KITŲ METŲ VALSTYBĖS BIUDŽETO PROJEKTUI

Seimo Kultūros komitetas pritarė 2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymo projektui, siūlydamas atsižvelgti į komiteto pateiktus pasiūlymus.

Komitetas pasiūlė skirti 6,4 mln. eurų papildomų lėšų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų didinimui.

Biudžeto projekte numatyti žymiai didesnį finansavimą kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų didinimui nuspręsta, įvertinus, tai, kad jau dabar atsilikimas nuo švietimo srities darbuotojų atlyginimų sudaro 10 proc. Taip pat žinoma, kad šios srities darbuotojų atlyginimus numatoma didinti ir toliau. Komiteto narių nuomone, jei nebus imtasi tikslingų veiksmų reikšmingiau didinti kultūros darbuotojų atlyginimus, tas atotrūkis gali ne mažėti, o dar ir išaugti.

Taip pat komitetas vienabalsiai pasiūlė skirti 1,120 mln. eurų papildomų lėšų nacionalinėms ir Kultūros ministerijai pavaldžioms įstaigoms baziniam finansavimui užtikrinti.

Komitetas atkreipia dėmesį, kad Finansų ministerijos nurodymu 2019 m. buvo sumažintos išlaidos Kultūros ministerijai pavaldžių įstaigų prekių ir paslaugų įsigijimui. Atsižvelgiant į tai kultūros įstaigoms gali nepavykti užbaigti šių metų neturint kreditinių įsiskolinimų. Taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad išauga Kultūros ministerijai pavaldžių įstaigų, kuriose vykdomi rekonstrukcijos darbai arba perduodami objektai po rekonstrukcijos, eksploataciniai kaštai – didesnės išlaidos už komunalines paslaugas, atsiranda papildomų apsaugos, valymo paslaugų poreikis ir kt., tačiau tam papildomų biudžeto lėšų nėra skiriama. Pažymėtina, kad Kultūros ministerijai pavaldžios įstaigos dalį uždirbtų pajamų skiria įstaigų komunalinėms paslaugoms apmokėti (šildymui, vandeniui, elektrai), kadangi tam nepakanka valstybės skiriamo biudžeto.

Kitų metų biudžeto projekte kultūros sričiai siūloma skirti 279 mln. eurų, iš jų –72, 5 mln. eurų yra Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos. Lyginant su 2019 m. valstybės biudžetu, planuojama, kad finansavimas kultūros sričiai didės 6 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS