Seimo opozicijoje – skirtingos nuomonės, kaip balsuoti dėl mokesčių reformos | kl.lt

SEIMO OPOZICIJOJE – SKIRTINGOS NUOMONĖS, KAIP BALSUOTI DĖL MOKESČIŲ REFORMOS

Seimo opozicijos atstovai neturi vieningos nuomonės dėl Vyriausybės teikiamos mokesčių reformos – kai kurie sako jos nepalaikysiantys, kiti teigia, kad pateikimo stadijoje paketui pritars dėl to, jog būtų tęsiamos diskusijos dėl teisingesnės pertvarkos.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Aušrinė Norkienė sako, kad frakcija šiai reformai nepritars.

„Pateikimo stadijoje, frakcijoje diskutavome, tikrai nepritarsime šitai reformai, frakcijos nariai užduos ir klausimus, ir išsakys abejones, tame pakete yra ir Pelno mokesčio įstatymas, kuriame matome, kad lengvatų palikta daugiau, o ką ministrė kalba apie mokesčių teisingumą, mes neįžvelgiame to“, – Seime žurnalistams antradienį sakė A. Norkienė.

„Dėl Nekilnojamojo turto mokesčio, galbūt dėl šito vieno ir galėtume dar diskutuoti, bet bendrame pakete nesame linkę pritarti“, – kalbėjo ji.

Socialdemokratų atstovė Rasa Budbergytė teigė, kad frakcijos nariai nėra vieningi mokesčių reformos klausimu.

Visgi ji teigė mananti, kad po antradienio rytą įvykusio frakcijos susitikimo su finansų ministre Gintare Skaiste bus daugiau palaikančių paketą.

„Nesame itin vieningi socialdemokratai savo viduje, ar reikia, ar nereikia palaikyti mokesčių pertvarkos paketą, kuris yra teikiamas itin netinkamu laiku ir netobulas. Tačiau po pasikalbėjimo su ministre, manau, kad dauguma mūsų frakcijos narių, socialdemokratai palaikys pateikimo stadijoje šiuos gana ydingus projektus“, – teigė R. Budbergytė.

„Svarbu Seime pradėti diskusijas apie tai, kaip turėti daugiau sąžiningumo mokestinėje sistemoje ir kaip padidinti biudžeto pajamas“, – kalbėjo ji.

Anot R. Budbergytės, socialdemokratai yra pasirengę teikti siūlymus mokesčių pertvarkai.

Seimo narys, opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius sako, kad jo atstovaujama frakcija nepalaikys reformos.

„Mūsų frakcija tikrai nepalaikys (mokesčių reformos – BNS) ir dėl keleto priežasčių. Pirmiausia, ta mokestinė reforma buvo pradėta ruošti dar 2021 metais, kada tikrai niekas negalvojo, kad bus tokia aukšta infliacija ir karas Ukrainoje“, – Seime sakė A. Butkevičius.

„Prasidėjus karui Ukrainoje, ta pati darbo grupė, kuri ruošė mokestinę reformą, visiškai neįvertino mūsų šalies konkurencingumo kriterijų, taip pat neįvertino to, kad sutrūkinėjo logistikos grandinė dėl to, kad mes, kaip šalis, atliekame labai didelius reeksporto darbus“, – teigė Seimo narys.

A. Butkevičius taip pat tvirtino nematantis siūlomų mokesčių pakeitimų fiskalinio efekto bei priemonių mažinti infliacijai, be to, anot jo, dėl sparčiai augančio darbo užmokesčio Lietuva tampa nepatraukli užsienio investuotojams.

„Taip teikti mokesčių reformą be jokių analitinių vertinimų ir poveikio makroekonominiu požiūriu – tai tikrai negalima pritarti“, – teigė A. Butkevičius.

Ekspremjeras įsitikinęs, kad mokesčių reforma yra pavėluota ir yra teikiama siekiant gauti RRF lėšas. 

Opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas irgi sakė, kad „darbiečiai“ nepalaikys reformos.

Jo teigimu, tai yra ne reforma, o „eilinis mokesčių didinimas“.

„Mes galėtume palaikyti PVM ribos didėjimą, kitus blizgučius, bet, kaip minėjau, individualios veiklos apmokestinimo, nekilnojamo turto mokesčio palaikyti tikrai nenorime ir neketiname, ir šiandien tai parodysime balsavimu“, – žurnalistams Seime sakė V. Fiodorovas. 

„Vadinama reforma yra visiškai ne laiku. Mes turime kalbėti apie galimybę žmonėms auginti pajamas, juo labiau, kad infliacija yra per didelė, kad mokesčiais dar jiems tas pajamas sumažintume“, – pridūrė jis.

Mokesčių pertvarkos paketas Seimui bus teikiamas antradienį popiet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS