Neretai šešėliu įtariamas odontologijos sektorius sulaukė inspektorių dėmesio | kl.lt

NERETAI ŠEŠĖLIU ĮTARIAMAS ODONTOLOGIJOS SEKTORIUS SULAUKĖ INSPEKTORIŲ DĖMESIO

  • 4

Neretai šešėliu įtariamas odontologijos sektorius sulaukė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėmesio, praneša Info diena.

Atlyginimai auga po patikrinimų

Odontologijos kliniką Andrius Kilda atidarė lygiai prieš metus ir nors karantinas tuo metu įmonėms smogė, pats verslininkas tikino, kad klientų netrūko.

„Panašu, kad buvo pacientų, kurie susikaupė, kurie nesilankė pirmomis bangomis, tai galėjome aptarnauti ir padėti daugiau žmonių“, – sakė A. Kilda.

Tokie rezultatai atsiliepė ir darbo užmokesčiui.

„Kadangi rezultatai augo, tai mūsų atlyginimai, natūralu, irgi augo“, – teigė A. Kilda.

Kad atlyginimai odontologijos sektoriuje ėmė sparčiai augti, pastebėjo ir VMI.

„Atlyginimas didėja 52 proc., o sumokamų mokesčių skaičius didėja netgi dvigubai“, – kalbėjo VMI Kontrolės departamento patarėjas Rolandas Puncevičius.

Inspekcija turi tam paaiškinimą. Mokesčių administratorius prieš kurį laiką daugiau nei tūkstantį odontologijos įmonių informavo apie galimus patikrinimus.

„Mokesčių administratorius netoleruos mažų darbo užmokesčių tame sektoriuje, nes puikiai žinome, kiek vis dėlto kainuoja tos paslaugos. Todėl, atitinkamai įvertinus visus šiuos duomenis, organizuojami įvairūs, tiek kontrolės, tiek stebėsenos veiksmai“, – komentavo R. Puncevičius.

Mokesčių administratorius netoleruos mažų darbo užmokesčių tame sektoriuje, nes puikiai žinome, kiek vis dėlto kainuoja tos paslaugos.

Odontologijos sektoriuje vis dar fiksuojamas didelis šešėlis. Kad jo atsikratytų, Odontologų rūmai ėmėsi iniciatyvos – ragina žmones pasiimti mokėjimo kvitą ir jį pateikti Odontologų rūmams. Už tai skiriamas atlygis.

„Kas savaitę – 100 eurų vertės odontologijos paslaugos. O net trys asmenys metų gale turės galimybę laimėti 1000 eurų vertės odontologijos paslaugų paketą“, – šnekėjo Odontologijos rūmų tarybos narys Bronius Einars.

Dvejoja, ar strategija duoda rezultatų

Tačiau ar išsigando nesąžiningi verslininkai vien tik mokesčių administratoriaus lazdos, patys odontologai abejoja.

„Atskaitos taškas buvo pandemijos pirmoji banga, kada odontologai negalėjo dirbti du tris mėnesius. Ne tik kad atlyginimų nemokėjo, dar ir prastovas turėjo“, – teigė A. Kilda.

Tačiau mokesčių inspekcija atkerta: esą odontologai neapmokestinami pridėtinės vertės mokesčiu, todėl atliktas tyrimas ir leidžia pamatyti realius pokyčius.

„Todėl sumokamų mokesčių skaičius yra lygiagrečiai susijęs su sumokamu gyventojų pajamų mokesčiu. Būtent padidėjęs darbo užmokestis ir nulemia padidėjusį sumokėtą gyventojų pajamų mokestį“, – tvirtino R. Puncevičius.

Nebūtinai reikia nubausti kiekvieną įmonę, bet užtenka informuoti apie planuojamus patikrinimus.

„Išlaidos įvairioms vienkartinėms apsaugos priemonėms padidėjo šešis ar dešimt kartų. Natūraliai tas pridėtinės vertės mokestis padidėja“, – tikino B. Einars.

Tačiau Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtai įsitikinęs, kad tik akylas inspekcijos žvilgsnis padės suvaldyti šešėlį, mat neseniai inspekcija tikrino, ar gyventojai laisvalaikiu su įmonės automobiliu. Po patikrinimo įmonė suskubo ir sumokėjo į biudžetą 1,5 mln. mokesčių.

„Matome, kad tokia strategija duoda rezultatų. Nebūtinai reikia nubausti kiekvieną įmonę, bet užtenka informuoti apie planuojamus patikrinimus ir ypatingą VMI dėmesį tam tikriems sektoriams ar tam tikroms įmonėms“, – sakė M. Majauskas.

O šešėlyje ne tik odontologų verslas. Esą naudotų automobilių prekybininkai ir statybininkai vis dar aktyviai slepia mokesčius.

„Automobilių prekybos įmonėse darbo užmokestis pakilo 26 proc., viešojo maitinimo įstaigose po informacijos apie ekonominius patikrinimus pakilo maždaug 19 proc.“, – teigė M. Majauskas.

Mokesčių inspekcija sakė, kad statybos sektoriuje nustato bene daugiausia piktnaudžiavimo atvejų. Kas šiuo atveju padėtų, sakė, sprendimas yra, bet valstybė jam nesiryžta.

„Tų piktnaudžiavimų nustatome įvairių, bet kaip viena iš priemonių – statybininkų kortelė padėtų spręsti šią problemą“, – įsitikinęs R. Puncevičius.

Dar prieš patikrinimus didžiausius atlyginimus odontologijos įmonėse inspekcija fiksavo Akmenės ir Šilutės regionuose. Ten odontologai uždirba daugiau nei sostinėje ar kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kuku

O kur statybos sektorius?!? Jau gal palikit odontologus ramybej? Atsibodo klausyti. Zmones mokslus baige, padeda rupintis sveikata…

Anonimas

=as = palygino BY__ su pirsru !

Jau nusibodo su tais odontologais, penkis metus daugiau nieko netikrina. Kažin kodėl VMI neapsilanko Grožio salonuose. Pasirodo,kad grožio salonų Lietuvoje nėra, nes dirba vieni patentininkai. Kainos kosminės, po pandemijos vis dar kyla. O mokesčių grožio specialistai nemoka nieko. Susimoka už patentą ir viskas. Tai gal ir kitiems leiskite taip pat. Tas pats odontologas gal irgi galėtų dirbti su patentu, čia gi irgi amatas.Bet odontologai negali. Tai gal Grožio salonas turėtų būti irgi įmonė, o ne patentininkų susirinkimas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS