Siekiant plėtoti vandens turizmą sumažintas Nemuno priešakinės deltos rezervatas | kl.lt

SIEKIANT PLĖTOTI VANDENS TURIZMĄ SUMAŽINTAS NEMUNO PRIEŠAKINĖS DELTOS REZERVATAS

Siekiant plėtoti vandens turizmą sumažintas Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas.

Aplinkos ministerijos siūlymu, Vyriausybė trečiadienį pritarė, jog Nemuno priešakinės deltos gamtinio rezervato teritorija būtų perskiriama į dvi dalis ir rezervatas sumažėja 24,7 hektaro. Iš viso Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas iki šiol sudarė 2 tūkst. 416 ha.

Taip pat numatyta iš Nemuno priešakinės deltos gamtinio rezervato teritorijos išimti Rusnaitės upės vagą ir apie 100 metrų pločio vandens juostą Kuršių mariose vandens keliui formuoti.

Iš Nemuno priešakinės deltos gamtinio rezervato išimtai teritorijai nustatyta ekologinės apsaugos funkcinio prioriteto zona; likusios teritorijos ir funkcinio prioriteto zonos nekeičiamos.

Pasak Aplinkos ministerijos, šie pakeitimai reikalingi Šilutės rajono savivaldybei, siekiant plėtoti vandens turizmą Nemuno upe ir jos atšakose.

„Atlikus ribų plano korekciją būtų efektyviau išnaudojamas Pakalnės uosto ir išvystytos rekreacinės infrastruktūros potencialas, vandens keliui sutrumpėjus apie 10 kilometrų, sumažėtų vandens transporto variklių oro taršos kiekis ir išlaidos laivų kurui, sumažėtų kliūčių žuvų migracijai“, – teigiama ministerijos parengtame projekte.

Pasak ministerijos, Strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ataskaitoje gyvūnų ir augalų rūšims, natūralioms buveinėms, gyvenamosioms teritorijoms, kultūros paveldo teritorijoms reikšmingas neigiamas poveikis nenumatomas.

Pabrėžiama, kad planuojant įrengti Rusnaitės upėje vidaus vandens kelią privalomai turės būti parengtas techninis projektas, kurio apimtyje atliekamos planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procedūros, tyrimai, ekspertinis vertinimas, nustatomos konkrečios sąnašų išpylimo vietos, tikslus ekonominis pagrindimas ir, nustačius poreikį, parenkamos ir įgyvendinamos poveikio išvengimo, švelninimo ir kompensacinės priemonės.

Pokyčiai bus naudingi vietos žvejams

Vyriausybės trečiadienį priimti pokyčiai Nemuno deltoje bus naudingi vietos žvejams, teigia Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovas Albertas Stanislovaitis.

„Pirmiausia, tai naudinga bus vietos žvejams, nes jeigu jie nori išplaukti, dabar jie turi plaukti aplink, kas irgi gamtosaugai nėra gerai“, – BNS teigė įstaigos vadovas.

Pasak A. Stanislovaičio, tai bus naudinga ir žuvų migracijai.

„Antras dalykas, prieš pradedant procedūras, mes klausėme ichtiologų, kurie nerimavo dėl žuvų migracijos, nes labai sekli upė pasidariusi“, – sakė A. Stanislovaitis.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu Rusnaitės upė yra užnešta sąnašomis dėl vykstančių natūralių procesų.

„Upė išimta iš rezervato, kad būtų galima ją gilinti ir sutvarkyti, tiek žuvų migracijos, tiek laivybos kelius, nes ji yra užnešta dėl natūralių procesų“, – tvirtino Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Greičiau matykite tai kas akis bado. Puiki upė užpelkėjo...

Kai upė beveik visai užpelkėjo ,tai priėmėm teisingą sprendimą. Tik kiek dabar tai kainuos valstybėi. O gaila, kai protas prašviesėja po laiko. Tarnybos, kurių įsivaizduojama funkcija tik bausti...blogai

Dėkite žemėlapį

kur tuos 10km. sutaupysite.

Nebeuztenka

Su kateriais kur lakstyt, reik plestis, o kaip trukdo sitai valdziai rezervatai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS