Siūloma leisti pigiau įsigyti iš savivaldybių nuomojamą būstą | kl.lt

SIŪLOMA LEISTI PIGIAU ĮSIGYTI IŠ SAVIVALDYBIŲ NUOMOJAMĄ BŪSTĄ

Kai kurie Seimo nariai siūlo leisti daliai žmonių pigiau įsigyti dabar iš savivaldybių nuomojamą būstą.

Taip būtų pagelbėta žmonėms, dėl objektyvių priežasčių per butų privatizavimą paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį nenusipirkusiems nuomojamo būsto.  

Seimas ėmėsi pataisų, siūlančių pakeisti lengvatine tvarka parduodamo savivaldybės būsto kainos apskaičiavimą. Metodiką Seimas įtvirtino pernai vasarį. 

Siūloma savivaldybių būstą leisti parduoti už kainą, ne didesnę už buvusią iki 1998 metų liepos, kai vyko butų privatizavimo procesas.

Tokią Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisą Seimui teikiantys Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai sako, kad prieš metus nustatyta nauja savivaldybių būsto pardavimo tvarka žmonėms nepalanki, nes jie negali mokėti rinkos kainos. 

No­ri­me par­duo­ti vals­ty­bei pri­klau­san­tį tur­tą de­šimt kar­tų pi­giau, ne­gu yra rin­kos ver­tė.

„Žmo­nės už 8–9 tūkst. eu­rų būs­tą pri­va­ti­za­vo, ki­ti as­me­nys tuo­se pa­čiuo­se na­muo­se ar to­kio­mis pat sąly­go­mis tu­ri mo­kė­ti 80–90 tūkst. eurų“, – teigė pataisas pristačiusi komiteto vadovė Rimantė Šalaševičiūtė.

Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas pareiškė, kad siūlymas „kve­pia so­vie­ti­ne tvarka“: „No­ri­me par­duo­ti vals­ty­bei pri­klau­san­tį tur­tą de­šimt kar­tų pi­giau, ne­gu yra rin­kos ver­tė.“  

Pakeitimais siūloma grįžti prie ankstesnės metodikos, galiojusios iki 2019 metų rugsėjo. 

Lengvatine tvarka būstą galėtų įsigyti nuomininkai, turintys leidimus arba teismo sprendimus privatizuoti nuomojamus būstus arba iš jų iškeldinti dėl avarinės būklės bei kitais atvejais.

Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus Darius Kvedaravičius Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete yra sakęs, kad galimybę privatizuoti savo būstus yra praradę Užutrakio dvare kažkada gyvenę žmonės. 

Komitetas turi informacijos apie atvejus, kai nuomojamų patalpų žmonės negalėjo privatizuoti dėl užsitęsusių teismų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Audronė

Būtinai reikia leisti žmonėms išsipirkti butus lengvatine kaina.Žmonės po 10 metų laukė eilėje buto,bet nespėjo išsipirkti.Vyriausybė šiuos butus pavertė socialiniais ir kiekvienais metais didina nuomos kainą.2021 metais nuomos kaina padidėjo 120 procentų,nes savivaldybės gali nuomą kelti kiek tik nori.Šie butai jiems kaip “šašas”,nes išpirkti komercinėmis kainomis,relkia turėti daug pinigų.

Jelena

Gal priims pataisas. Nes dabar neįmanoma nusipirkti rinkos kaina.

Monika

Mano mama gavo buta nugriovus nuosavus namus,dave ordeli tam butui,bet kai iskovojom nepriklausomybe atejo teta ir liepe sutarti sudaryt nes ismes,sudariau,buvo skola ismesim,ceip neteip ismokejau ,dar remonta padaryt nes nebus remonto ismes,kas biski ismes,tai kaip gyvent,iseini i parduotuve ir galvoji ar pateksi i savo buta,vamzdzius pakeiciau visus sklepa sutvarkiau savo lesom,jie to neskaito tai ju lesom bent taip dave suprast,nors ir cekius turejau,euro remontu nedariau ir nedarysiu nes nezine kaip gali but,liksi be pinigu ir buto
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS