Siūloma numatyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą ir nereceptiniams vaistams | kl.lt

SIŪLOMA NUMATYTI LENGVATINĮ 5 PROC. PVM TARIFĄ IR NERECEPTINIAMS VAISTAMS

Siūloma nustatyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą ne tik kompensuojamiems ir nekompensuojamiems receptiniams vaistams, bet ir nereceptiniams.

Tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą parengęs Seimo narys konservatorius Antanas Matulas sako siekiantis suvienodinti PVM tarifą, taikomą nekompensuojamiems receptiniams ir nereceptiniams vaistams.

„Įvedus lengvatinį, sumažintą 5 procentų PVM tarifą nereceptiniams vaistams, sumažės išlaidos  vaistams ir pagerės mažesnes pajamas gaunančių gyventojų finansinė padėtis“, – sako A. Matulas.

Nuo 2018 m. gruodžio 20 d. lengvatinis 5 procentų PVM tarifas Lietuvoje taikomas kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, taip pat nekompensuojamiems receptiniams vaistams.

„Dėl šių teisės aktų pakeitimų dalis vaistų atpigo, bet žmonės vartoja nemažai ir nereceptinių vaistų. Jie skundžiasi, kad šie vaistai yra labai brangūs ir kelis kartus brangesni nei mūsų kaimyninėse šalyse. Nereceptinius vaistus gyventojai vartoja ligų profilaktikai, sunkių ligų sukeltoms komplikacijoms švelninti ir gydyti, todėl būtų tikslinga lengvatinį 5 procentų PVM tarifą pritaikyti ir nekompensuojamiems nereceptiniams vaistams“, – sako A.Matulas.

Jo duomenimis, šiuo metu didžiojoje dalyje Europos Sąjungos šalių vaistams taikomas vienodas PVM dydis. Kaimyninėje Lenkijoje receptiniams ir nereceptiniams vaistams taikomas vienodas 8 procentų lengvatinis tarifas, Belgijoje – 6, Kroatijoje – 5, Vengrijoje – 5, Ispanijoje – 4, Čekijoje – 10, Portugalijoje – 6, Olandijoje – 6, Liuksemburge – 3.

Siūloma, kad įstatymo pataisa  įsigaliotų nuo 2021 metų sausio 1d.

Šiuo metu lengvatinis 5 procentų PVM tarifas taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kai šių prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka, taip pat nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams.

Tuo tarpu nekompensuojamiems nereceptiniams vaistams taikomas standartinis 21 procento PVM tarifas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ekonomistė

Jis galvoje kad sumažins PVM tai atpigs vaistai. Verslas savo pinigų tikrai nepraras, mokės mažiau mokesčių daugiau pelno liks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS